hur tänker dom…egentligen?

14Nov09

PK vs PI. Ond vs god.  Ibland undrar man vad människor har för föreställningar om sig själva i förhållande till andra?   Jan Helin chefredaktör på Aftonbladet är säkert en människa som de flesta andra, normalstörd skulle man kanske kunna säga eftersom ingen är perfekt. Han skrev vid något tillfälle om detta med namn och bildpublicering av återfallsbarnskändare , att det  i vissa kretsar ansågs vara ”fint” att inte vilja veta vilka dom är och ”fult” , eller använde han kanske ordet skamligt att vilja veta? Men han uttryckte sig ganska bra för att han skrev något om att det var mer politiskt korrekt att ”distansera sig”. För det är exakt vad det handlar om.

Att påstå att man inte vill veta vem som har våldtagit ett eller flera barn varje gång han avtjänat sitt ”straff” är inte ”fint”. maskadpeddoMöjligtvis är det politiskt korrekt och visar på en rädsla för att framstå som en del av en utpekad ”pöbel” som ”vi” ofta utmålas som. ”Vi” som är f ö r namn och bildpublicering av återfallsförövare framställs som obildade hillbillies med högafflar och facklor som vill veta vilka återfallsbarnskändarna är för att kunna jaga dom och låta dom löpa gatlopp medan vi kastar sten efter dom. Den bilden är lika skev som bilden av den politiskt korrekta men obildade och naive som i sin okunskap tror att just dom tänker rätt i publiceringsfrågan. Det är inte fint att distansera sig lika lite som det är fint att vilja veta för att kunna hämnas.

Att namn och bildpublicera personer som är dokumenterat farliga och utgör ett hot för barn är för somliga lika självklart som för andra att de ska skyddas från ”pöbeln”. Men bilden av den utmålade ”pöbeln” stämmer inte. Det finns ingen ”pöbel” som utgör ett generellt hot mot pedofiler.  Vad är poängen med att sprida en myt om att de namngivna dömda pedofilerna exempelvis kommer att mördas? På vissa bloggar tar man som ett exempel ett fall  i England där en oskyldigt utpekad pedofil blev mördad. Men varför inte använda sig av relevant fakta istället?  Varför inte använda verkligheten och fakta som ett underlag och utgå från de idag kanske hundratals utpekade svenska pedofilerna som förekommer på olika sidor på nätet? Hur många av dom har blivit jagade och mördade av ”pöbeln”? Oss veterligen är det ingen och det beror sannolikt på just det faktum att det inte finns någon ”pöbel” utan helt enkelt bara vanliga människor som vill veta vilka personer som utgör ett hot mot barn.

Krockkuddar, bilbarnsstolar, cykelhjälm och knäskydd används för att förebygga skador på pedofilbarnbarn. Men att få veta att grannen har suttit inne sju gånger för att han våldtagit tio barn och är en notorisk återfallsbarnskändare som utgör ett hot mot varenda unge. Nej, den förebyggande insatsen anses vara integritetskränkande. För pedofilen.

Vi säger att inte att just ”vi” har rätt. Men vi förstår helt enkelt inte ”dom andra”.

About these ads


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: