Anhöriga till våldsdödade…

15Dec10

Sverige är ett bra land. Vid jämförelse med många andra länder har vi det bra. Men vid jämförelse med alltfler andra länder så verkar vi i vissa avseenden bli sämre. Har ingen statistik att hänvisa till, men bara det faktum att vi nästan leder ”ligan” över anmälda våldtäktsbrott är ganska skrämande. Här är länk till FN-rapporten om vålddtäktsbrott.

Somliga försöker förminska problemet genom att komma med grundlösa påståenden om  alltfler falska anmälningar är skälet till Sveriges överrepresentation, andra förminskar genom att hävda att ”benägenheten att polisanmäla våldtäkt har ökat”. Medan det finns en annan verklighet. Den där vi råkar på våldtäktsoffer som inte anmäler.’

Vi vet att inte alla polisanmäler både våldtäkts och våldsbrott.  Kanske på grund av skam eller rädsla inför en kommande rättsprocess. Dessa människor finns  (De finns och de ingår i det som dagligdags kallas mörkertalet) och vi har träffat ganska många av dem. De som hellre lider i tysthet. Så med tanke på dessa kanske det jämnar ut sig och siffrorna ändå är hyfsat korrekta.

Även dödsfallen har ökat i Sverige. Det begås fler mord än någonsin. Outhärdligt många barn blir moderlösa på grund av att hämndgalen exman eller sambo mördar. I många fall är det maken. Men det finns även kvinnor som mördar. Alla dessa skapar nya offer. De skapar lidande för tusentals människor årligen. För varje dödsoffer har nära anhöriga, barn, släktingar, vänner och bekanta som lider oerhört över förlusten.

Det finns en organisation för anhöriga till våldsdödade som vi vill lyfta fram och länka till. Vi har ingen större kännedom om den, är bara tacksam för varje insats som finns för de efterlevande.

De har även en facebookgrupp: http://www.facebook.com/group.php?gid=72527059834

About these ads


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: