Barnprostitution. I Sverige….

06Maj12

Slutligen tar media (DN) upp problemet med barnprostitution i Sverige. Detta har pågått i många år utan någon större uppmärksamhet. Det finns bara två poliser i Sverige som arbetar med uppsökande verksamhet och fokus på barnprostitution och de är stationerade i Stockholm. I övrigt vet man att det finns  vissa samband med barn som utsatts för sexuella övergrepp och som senare skadar sig själva genom att sälja sex.  Vi citerar delar ur DN artikeln 5 maj 2012:

I  skogsdungar, på lyxhotell, i lägenheter och på porrklubbar. Här säljer barn sex i Stockholm. DN Stockholm har granskat den ljusskygga verkligheten.     

Ena armen är vinklad över huvudet, den håller i en mobiltelefon som hon knäpper av ett foto i spegeln med. Under nakenbilden står: ”Kom och mys med söta Linnea, sexton år.” Hon är en av många svenska ungdomar i Stockholm som annonserar sex på nätet – ett växande problem, enligt prostitutionsgruppens spanare Simon Häggström. – Vi har haft ganska många ärenden med barn som säljer sex. Men prostitution i allmänhet är en ljusskygg verksamhet och barnprostitution är extremt ljusskygg

Enligt en ny undersökning från Linköpings universitet har cirka 1,5 procent svenska ungdomar någon gång sålt sex, fler pojkar än flickor. Och i onsdags arrangerade Beatrice Ask (M) och Maria Larsson (KD) ett seminarium på Rosenbad om barn som exploateras sexuellt. Enligt justitieministern finns ett stort mörkertal när det kommer till barnsexhandel:

– Det här är tyvärr något som är vanligare än de flesta av oss egentligen orkar tänka på. Den bilden delas av Simon Häggström. Vi träffas på hans kontor på Klara polisstation bredvid Centralstationen. Bakom honom hänger tre [...]

Prostitutionsgruppen, som startade 2009, var avsedd att arbeta med gatuprostitution bland vuxna. Men när Simon Häggström och hans kollega Zanna Tvilling snubblade över en sexannons från en 17-årig flicka ändrades deras fokus. – Det var en larmklocka för oss och inget vi hade väntat oss. Första reaktionen var nog: hjälp barn – finns det barn som säljer sex? När de aktivt började leta efter annonser upptäckte de att såväl utbud som efterfrågan var enorm.

– Vi är de enda två poliserna i Sverige som jobbar uppsökande med barnprostitution och jag känner att vi nog bara har skrapat med nageln på ytan, säger Simon Häggström [...]

[...] Många gånger har barnen blivit utsatta för sexuella övergrepp, enligt Åsa Landberg, psykolog hos Rädda Barnen i Stockholm.

– Därför är det viktigt att tidigt fånga upp barn som blivit utsatta, så att de kan få hjälp, och inte gå och hoppas på att de ska självläka [...] Länk till artikeln i sin helhet DN 5 maj 2012

Läs även följande artikel: DN Stockholm har kartlagt sexhandeln med barn i Stockholm. Så här går det till när barnen får kontakt med sexkunderna.                           DN kommer fortsätta följa upp det här problemet.

About these ads


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: