Man somnade utomhus…blev våldtagen…

03Jun12

Mannen vårdas forfarande på sjukhus i Stockholm

Efter hårt festande på krogen i natt hittade Stockholmbesökaren inte till sitt hotell. Han somnade på en parkbänk. Och vaknade av att en annan man våldtog honom. Polisen tillkallades av sjukhuspersonalen, efter att den våldtagne mannen sökt vård tidigt i morse [...] Länk till artikel i AB 2juni 2012

Bara lite funderingar. Det tycks bli allt vanligare med våldtäkter på vuxna män. Undrar om de blir lika ifrågasatta av rättssystemet som våldtagna kvinnor och barn blir? Undrar om domstolar enligt Göran Lambertz linje ifrågasätter männens utsagor och granskar männens motiv till att anmäla en våldtäkt? Göran Lambertz ansåg nämligen i ett domslut 28 dec 2010 att domstolar ska ta i beaktande att barn kanske anmäler våldtäkt för att berika sig ekonomiskt.

Eller betyder de ökade mansvåldtäkterna bara att våldtäktsmän kan fortsätta begå våldtäkter med minimal risk att åtalas och dömas oavsett v e m de än väljer som offer?

Sedan kan man förstås undra hur en evenutell kommande rättegång kommer se ut i det här fallet. Ja, om det blir som vanligt att man skuldbelägger personen för att denne valt att supa sig full, inte hittar hem och somnar på en parkbänkt? I Sverige finns ju en gammal tradition av att tycka synd om förövare och kritisera brottsoffren för att de genom eget beteende skapar brottstillfällen…..

Hursom är det tragiskt att det finns ursäkter till människor som utsätter andra för brott. Bara för att de vill. Bara för att de kan………..

About these ads


4 Responses to “Man somnade utomhus…blev våldtagen…”

 1. 1 Atmosphere girl

  Ja, kommer mannen få frågor om vad han hade på sig? Hade han möjligtvis haft sexuella relationer med andra män tidigare? Var han flörtig av sig?

  • Ja för inte kan det vara någon skillnad på kön? För inte fungerar väl svenskt rättssystem på det viset att det bara är barn och kvinnor som ifrågasätts vid våldtäkter. Näe, ursäkta vi ironin. Det är ett hemskt brott oavsett vem som drabbas, vi får hoppas att brottsoffret slipper rättsliga kränkningar och att förövaren åker fast.
   mvh
   Suspicio

   • 3 Atmosphere girl

    Självklart är det hemskt för offret och jag önskar att ingen, varken man eller kvinna, skulle bli utsatt för övergrepp/våldtäkt och efter det kränkande utfrågning. Men skuldbeläggandet av kvinnor blir tydligare när man ställer samma frågor om män, frågor som rättsväsendet troligtvis inte kommer ställa.

    För övrigt. Tack för det jobb du/ni på Suspicio gör. Det är jätteviktigt!

    • Ofrånkomligen blir man nyfiken på och undrar om denna man möts av samma skepsis och skuldbeläggande som en kvinna skulle råkat ut för i motsvarande situation, dvs en fylla – somna på en parkbänk. För att inte tala om en kommande rättegång…. Låt oss hoppas att han slipper dessa kränkningar och att situationen/bemötandet för a l l a sexbrottsoffer så småningom blir bättre och att fokus ligger på förövarnas bestialiska beteende mer än skuldbeläggandet av offren. Tack för dina vänliga ord om bloggen.

     mvh
     SuspicioFölj

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: