När ska man sluta tvinga barn….?

16Jul12

Tvinga inte barn att träffa en våldsam pappa

Det är vanligt att barn tvingas träffa pappan trots att denne har varit våldsam mot mamman. Men att myndigheter på detta sätt agerar mot barnets uttryckliga vilja är orimligt, skriver Ann Isaksson, verksamhetschef för Alla Kvinnors Hus

Just i denna stund döms ett tiotal barn mot sin vilja till obligatoriskt umgänge med förälder som slagit, hotat och sexuellt förgripit sig på den andra föräldern. Barnet har levt med skrik, sparkar och näsblod i sitt hem under flera år. Denna absurditet måste upphöra. Regeringen måste ställa tydligare krav på ansvariga instanser – domstol, polis och socialtjänst – att agera för barnets bästa.

”Jag vill inte gå till dagis för då kan pappa komma och hämta mig. Jag vill vara med mamma. Pappa säger att mamma är skit och att jag ska slå henne. Pappa slog och sparkade mamma. Mamma slår inte.”

Dessa ord kommer från barn som suttit i stödsamtal hos Alla Kvinnors Hus för att bearbeta det våld de har bevittnat i sina hem. Barnen är livrädda för att träffa pappa, som i de flesta fall är förövaren. [...] Länk till artikeln i sin helhet SvD 15 juli 2012

Vi har skrivit om det här problemet i många inlägg och nämnt ett par konkreta fall  där barn tvingats umgås  – och i värsta fall bo med sin förövare. Det är fullständigt obegripligt att det här fortgår trots att man idag känner till konsekvenserna av detta: övergrepp och/eller misshandel fortgår efter att förövaren fått umgänge eller i värsta fall vårdnaden om sitt offer. Barn som blir utsatta för detta far mycket illa och drabbas ofta av livslånga negativa konsekvenser….men ändå fortgår detta….

Tack Ann Isaksson för att du belyser det här enorma problemet och en eloge till SvD som (vågade)  publicerade artikeln.

About these ads


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: