”Domstol röjer minderårigs identitet i barnvåldtäktsmål”

01Sep12

På fredag börjar rättegången mot den rektor som misstänks för våldtäkt mot barn. Katrineholms-Kuriren rapporterar nu att domstolen röjer identiteten på den 14-åriga flicka som uppges vara brottsoffret. Orsaken är att även hon står åtalad för ett brott.

På fredag börjar rättegången i Nyköpings tingsrätt där en rektor åtalas för våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande, medan offret samtidigt åtalas för utpressning mot rektorn. Åklagare och domstol har nu beslutat att röja identiteten på offret för våldtäkt.

- Jag kan inte se hur man på ett bra sätt hade kunna undvika detta, säger åklagare Fredrik Beijar. Men brottsoffrets juridiska biträde Pierre Ekman är kritisk: – Det är mycket, mycket olyckligt, säger han. Länk till artikeln i Dagens juridik 31 augusti 2012

Tidigare artikel i Dagens juridik 23 augusti om bakgrunden:

En rektor från Sörmland åtalades för våldtäkt på en 14-årig  flicka. Samtidigt åtalas även hon – för utpressning mot rektorn.

En rektor misstänks för upprepade våldtäkter på en 14-årig flicka som varit elev på den skola där rektorn arbetat. Flickan ska under tiden då våldtäkterna ägt rum ha varit familjhemsplacerad hos rektorn. Enligt flickan ska övergreppen ha ägt rum vid upprepade tillfällen under sju månaders tid.

- Ord står mot ord, men det finns också en fruktansvärd massa sms mellan dem, säger åklagare Fredrik Beijar till SVT angående bevisläget i fallet. Flickan är samtidigt åtalad för utpressning efter att hon erkänt att hon har tvingat rektorn att betala drygt 40 000 kronor [...]

Den vuxne bär alltid ett ansvar för sina handlingar. I det här fallet var det en man som våldtog och utnyttjade ett barn. Det är en skandal att  Nyköpings tingsrätt exploaterar ett redan utnyttjat barn genom att röja hennes identitet.

Vad säger Barnombudsmannen, BRIS, ECPAT och Rädda barnen om domstolens agerande?

About these ads


One Response to “”Domstol röjer minderårigs identitet i barnvåldtäktsmål””

  1. Ni anonyma som frågade om länkning till bloggen. Det är helt okej och uppskattas väldigt mycket.
    mvh
    SuspicioFölj

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: