Rättsröta att en groomingpolis får behålla jobbet…

28Sep12

Om en pedofil eller hebefil är polis är han i sin fulla rätt att utnyttja barn sexuellt utan att det får några rättsliga konsekvenser. Dessutom på arbetstid. Beslutet att inte åtala polisen och låta honom behålla jobbet ökar knappast allmänhetens förtroende för rättssystemet.  SR 28 sept 2012:

En poliskommissarie i 50-årsåldern sexchattade i våras med en 14-årig flicka på sin jobbdator, under arbetstid. Men en utredning om sexuellt utnyttjande av barn lades ner av åklagare, skriver tidningen Metro. En motivering till att utredningen las ner, var att flickan inte ville medverka. Nu vill Stockholmspolisen ge poliskommissarien 30 dagars löneavdrag. – Polisens datorer är inte till för att skriva snusk på, säger juristen Tomas Rönnberg till tidningen. Mannen har i förhör medgett att han sexchattat på sin jobbdator.

Pedofil/hebefilpolisen har erkänt att han utnyttjat ett barn sexuellt via internet. I Sverige är det förbjudet för vuxna att ta sexuella kontakter med barn via nätet. Den 1 juli 2009 trädde den nya groominglagen i kraft.

Ur SvD 11 januari 2012:Lag om grooming ses över. Den nya groominglagen – som kritiserats för att vara tandlös – ska utvärderas. Det har regeringen beslutat, och justitieminister Beatrice Ask (M) öppnar för förändringar

Sedan den första juli 2009 är det olagligt att söka kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte, så kallad grooming. – Man trodde ju att barnen skulle vara trygga i barnkammaren, men det är ju inte så längre med internet, sade justitieminister Beatrice Ask (M) när hon presenterade förslaget.

Beatrice Ask konstaterade i januari i år att barn i Sverige inte ens är trygga i sina egna hem. Nu vet vi att barn i Sverige även utsätts för sexuellt utnyttjande av svensk polis.

Men den nya lagen, som ska skydda unga från nätpedofiler, är tandlös, anser kritikerna. Bara en person har dömts för grooming, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Nu har regeringen beslutat att ge Brå i uppdrag att utvärdera den omdebatterade straffbestämmelsen.

I början av året hade bara en pedofil/hebefil dömts för grooming. Är det verkligen lagen det är fel på? Polisen erkänner att han sexutnyttjat ett barn via nätet men åklagaren väljer ändå att lägga ner utredningen och polisen får dessutom behålla jobbet och är därför fri att fortsätta begå sexövergrepp mot barn. Vi som arbetat länge med de här frågorna vet nämligen att förövare inte slutar begå övergrepp med mindre än att de åker fast och helt säkra kan barn inte vara förrän förövarna sitter i fängelse.

- Det har kommit förhållandevis många anmälningar, men inte så många åtal och ganska få domar. I regleringsbrevet till Brå ger vi dem i uppdrag att följa upp och utvärdera tillämpningen, säger justitieminister Beatrice Ask (M). Brå ska granska hela groominglagen, och bland annat analysera ”orsakerna till att så många ärenden skrivs av.”  – Det är rimligt att undersöka hur det här fungerar och om det behövs några förändringar, förklarar Beatrice Ask.

- Vi har ju problem med vuxna som tar kontakt med barn i sexuellt syfte, och det är allvarligt. Vi tycker att det finns anledning att stoppa en del av de fula gubbarna på nätet. Därför vill vi så klart att lagstiftningen ska fungera, fortsätter hon. [...] Länk till artikeln i sin helhet

Groominglagen kritiserades för att vara tandlös redan 2010 . Många förövare anmäls, en del erkänner och trots det lägger åklagare ner utredningarna…..så vad är det f a k t i s k a problemet?

Läs också åklagare Ulrika Rogland och psykologiprofessorn Sven Å Christiansons debattartikel i SvD 20 juli 2012:

Nätet ett kusligt redskap för sexualförbrytarna

Den tekniska utvecklingen med internet har visat sig vara ett kusligt effektivt redskap för sexualförbrytare att spåra upp och rekrytera potentiella offer, inte minst bland ungdomar. Vi vuxna måste förstå hur det kan hända och pratar om att det händer. Barnens skuld, skam och tystnad måste motverkas. Det skriver åklagare Ulrika Rogland och psykologiprofessorn Sven Å Christianson [,,,]

***

Förhoppningsvis kommer mer info om detta aktuella fall på Flashback och här. Om inte annat så är det självklart viktigt att föräldrar med brottsutsatta barn får kännedom om ifall polisen de har kontakt med är pedofil/hebefil som sexutnyttjat barn på nätet….

Länk till våra inlägg om grooming

Länk till våra inlägg om ”förtroende för rättssystemet”

About these ads


4 Responses to “Rättsröta att en groomingpolis får behålla jobbet…”

 1. Detta är ett systemfel i Sverige med obefintliga domar eller efterverkningar med brott mot främst unga flickor.
  Poliser skyddas ofta. det visar vilka värderingar som finns hos polisen.
  Att man tycker att detta är en lämplig polis som ska möta bla unga flickor i sin tjänsteutövning och även kvinnor. För hur man beter sig mot unga speglar kvinnosynen.
  Det verkar dessutom finnas många sådana här fall , där poliser utnyttjar unga utan att få ta några konsekvenser av det.
  Hur var det med den nedtystade Lindberghärvan? Vilka var inblandade där och i vilken kultur kan sådant här förekomma och sedan tystas ner effektivt? Är det en kultur där det är normaliserat att utnyttja unga?
  Jag tror att Lindberghärvan har mkt mer betydelse än vi vet om idag.

  • Med tanke på all fakta som kommit fram kring hur sexbrott mot barn hanteras inom rättssystemet förstår man att Lindberghärvan bara är toppen på ett isberg.

   Det här fallet är skrämmande på många olika sätt. Dels att att man lägger ner åtalet trots att han erkänt men att han också får behålla jobbet. Det här visar med önskvärd tydlighet hur rättssystemet ser på vuxnas sexövergrepp på barn.

   När det var som sämst i Sverige för några år sedan då bara 3 % av de anmälda förövarna åtalades och dömdes så trodde man inte det kunde bli värre. Men det blir det. Värre och värre. Det här fallet är ett praktexempel och det finns flera.

   Med anledning av att vi kollade mer info på Flashback om det här fallet hittade jag den här fruktansvärda länken: https://www.flashback.org/t1972663 . Här har svenska journalister en viktig uppgift i att lyfta fram de här rättsrötorna – att synliggöra systemfelen som beror på att enskilda inom rättsväsendet inte gör allt de kan för att utreda sexbrott mot barn och därmed hindrar utsatta barn från att både få rättslig upprättelse och proffessionell hjälp.

   De som kontaktar oss på Suspicio är vanliga normala anhöriga till sexbrottsutsatta barn och de är ofta i någon form av chock över hur illa behandlade de och deras barn har blivit av rättsväsendet. De liksom de flesta andra tror att rättssystemet fungerar utmärkt och att rättsväsendet självklart gör allt de kan för att hjälpa de här barnen. När de sedan upptäcker att deras sexbrottsutsatta barn är helt rättslösa och utelämnade till förövarna (hot, våld och fortsatta övergrepp) blir de upprivna eftersom de liksom alla andra tror att rättssystemet står på brottsoffrens sida.

   Det blir ett iskallt uppvaknande för anhöriga till sexbrottsutsatta barn. Media har ett viktigt uppdrag i att belysa det här eftersom de här bristerna fortgår utan att något görs.

   Det är förkastligt att en polis som utsatt barn för sexövergrepp får fortsätta som polis. De bryr sig inte ens om allmänhetens redan låga förtroende för dem. Begriper de inte att deras arbete vilar på just att allmänheten känner tillit till rättssystemets representanter?

   mvh
   Suspicio

 2. 3 Callinia Cold

  Åklagarmyndigheten liksom de domstolar jag varit i kontakt med har jag den erfarenheten att de inte har någon trevlig syn på barn huvudtaget,synen de har är att barn över lag ljuger om brott de blivit utsatta för ,sedan är de indoktrinerade med begreppet PAS som flitigt används på alla sett av domstolsämbetsmän inte bara av de utan av socialtjänst med de som verkligen skulle ta barnbrott på allvar .
  Och en man i medelåldern av medelklass arbetande på myndighet som polisen har helt klart ett starkt stöd bakom sig från lagens ämbetsmän och ämbetskvinnor.
  En reaktion som barnen ungdomarna får är att de inte litar på myndigheterna längre de lär sig snabbt att de är rättslösa och vad leder den synen till tro?
  Jag skriver här om en händelse grannens pojkar 14-15 år skulle för första gången besöka en ungdomsgård efter flytten de brukar aldrig vara ute på sena kvällar annars ,glada och upprymda gick de dit och kom hem mycket allvarliga tysta runt 23tiden.
  På morgonen berättar de om rånförsöket på samma gata där de bor en av pojkarna blev sparkad till marken den andra tog de strypgrepp på den tredje
  blev dunkad mot en bil med huvudet,modern var förfärad och ville anmäla till polisen men då säger pojkarna att det är ingen ide de lägger endå ner.
  Tråkig syn på rättvisan ,kanske denna flicka i fallet ni tar upp kände likadant som pojkarna efter rånförsöket
  En skandal hur man behandlar barn i detta land numera .

  • Det du berättar är skrämmande. Det här är morgondagens vuxna som redan idag sviks av samhället och rättssystemet. Skrämmande när unga människor i Sverige inte har någon tilltro till rättsväsendet. Vad säger våra makthavare om den här utvecklingen?
   mvh
   SuspicioFölj

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: