Omdömeslös nämndeman kostar skattebetalarna över 200 miljoner…

06Okt12

På grund av en rad mer eller mindre märkliga rättsfall senaste åren har Sverige fått ett allt mer skamfilat internationellt rykte. Förmodligen kvarstår bilden av Sverige – i det stora hela –  som en fungerande rättsstat men följer man internationell media så framgår det tydligt att bilden naggats i kanten..

Vi på Suspicio fokuserar i bloggen på bland annat hur rättssystemet hanterar sexbrottsutsatta barn och skulle bilden av Sverige som rättsstat enbart präglas av den hanteringen skulle vi få underkänt!

När det kommer till det allmänna rättsmedvetandet i Sverige är det beklämmande att se och höra hur yngre människor får allt lägre förtroende för rättsväsendet.

Beslutet att ta om den omfattande rättegången i Södertälje är inte bara pinsam och kostsam (hur kunde samtliga juridiskt kunniga: domare, övriga nämndemän, nämndemannen själv, alla inblandade  advokater, lagmannen, poliser etc acceptera jävssituationen i n n a n rättegången började ??)  det är en – ur flera aspekter – fullständig katastrof.  Dessutom återaktualiseras frågan om hur man ska få utsatta människor att våga vittna?!

Det ska inte vara möjligt i en rättstat att genomföra en rättegång med en så uppenbart jävig nämndeman!

Det gigantiska gangstermålet i Södertälje måste tas om i tingsrätten. En nämndeman var jävig enligt Svea hovrätts beslut. Ledaren för Södertäljenätverket som dömts för mord, var den förste att kräva att målet skulle tas om eftersom han menade att en av nämndemännen varit jävig. Andra dömda anslöt sig senare till hans krav. Fredrik Ungerfält, en av ledarens advokater välkomnar beslutet. –Det är oerhört glädjande av hovrätten har funnit att det har förelegat sådana omständigheter som ger anledning att ifrågasätta nämndemannens opartiskhet, säger Fredrik Ungerfält. Hovrättens beslut är helt i linje med den morddömdes resonemang [ Länk till artikeln i sin helhet SvT]

Den jäviga nämndemannen fråntar sig allt eget ansvar för skandalen:

Nämndemannen: Jag är oskyldig. ”Det känns bedrövligt”Nämndemannen som hovrätten bedömer som jävig säger till ABC att han är bedrövad över beslutet att rättegången ska tas om. – Det känns alldeles bedrövligt. Jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle gå så här långt. Jag mår rätt dåligt just nu.

Vilket ansvar har du i det här?

– Jag anser mig vara helt oskyldig. Jag har inte gjort något fel. Han vill inte ställa upp på någon längre intervju, men berättar att han ska träffa rättens ordförande Katarina Ekholm klockan två. Då tror han själv att han kommer att beläggas med yppandeförbud. ”Hans eget ansvar” Hovrättspresident Fredrik Wersäll däremot, lägger all skuld på nämndemannen själv. – Det är nämndemannens eget ansvar att se till att han inte är jävig. Det kan inte ligga på rättens ordförande. Hon har gjort allt hon har kunnat [Länk till artikeln i sin helhet SvT)

Å andra sidan är det bra att dylika rättsrötor kommer fram….för detta är bara ett i mängden…

About these ads


2 Responses to “Omdömeslös nämndeman kostar skattebetalarna över 200 miljoner…”

 1. 1 Alan Unoson

  En (1 %) procent av 200 milj. kr är ett rimligt skadestånd om det är helt uteslutet att stämma den ”omdömeslöse nämndemannen” på hela summa 200 milj. kr.

  • Låter rimligt.
   Fast varför inte löneavdrag på samtliga inblandade :)
   Deras klantiga misstag borde inte belastas skattebetalarna.

   mvh
   SuspicioFölj

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: