V i spyr på okunskapen….

11Okt12

Robert Aschberg tar upp ett fall av grova våldtäkter mot barn som negligerades av samhället under 1960-70-talet. Fallet är fruktansvärt och jag har personligen minnen från att jag i något sammanhang har sett delar av filmen/klippet där man filmade den här lilla flickan som var så stel att hon inte ens kunde böja benen. De bilderna har etsat sig fast i mitt minne och jag har ofta funderat på vad som hände med den flickan. Nu har Robert Aschberg mött henne som idag är en medelålders kvinna och haft med henne i sitt radioprogram på Radio1 och skrivit en krönika om det.

Jeanette våldtogs av morfar – men ingen brydde sig

I femton års tid blev Jeanette regelbundet våldtagen av sin morfar. De grova övergreppen pågick i sovrummet, ofta medan Jeanettes mamma och mormor slamrade med kastruller i köket intill. Det som pågick var en hemlighet ingen i familjen sade ett ord om. Efter våldtäkterna brukade mormor ta hand om sitt barnbarn, tvätta bort blodet och smörja in henne med salva.

Jeanette minns att morfar kopplade fast hennes armar och lade en kudde över hennes huvud innan han förgrep sig på henne. Hon var bara ett litet barn, och hon trodde att det var så där livet skulle vara. Hon förstod det inte då, men morfar var också hennes far. Jeanettes mamma hade utsatts för liknande övergrepp, och morfar hade – utan att någon tycks ha reagerat – antecknats som fader i Jeanettes födelsejournal. Nej, detta hände inte under medeltiden.

Våldtäkterna pågick under andra halvan av 60- och hela 70-talet. Familjen bodde i en tvårummare i en Stockholmsförort.

Morfar var alkoholist och arbetade som väktare på en färgfabrik. Ibland, när Jeanette fick följa med honom till jobbet, våldtog han henne på bädden i vaktkuren. Dagispersonalen tyckte att något var konstigt med flickan, men det ledde ingen vart.När Jeanette fyllt sex år togs hon in på Kronprinsessan Lovisas barnsjukhus. Hennes ben, fötter och tår hade stelnat i kramp och läkarna förstod inledningsvis inte varför. Så småningom ställdes diagnosen konversionshysteri, och fallet ansågs så intressant att det gjordes en film om henne, där det faktiskt antyddes att hon hade utsatts för sexövergrepp.

I journalerna från 1967 står också: ”Det är nödvändigt att flickan kommer från morfar. Ingen vet, men av flickans uppträdande befarar man någon slags incest från morfars sida.”

Jeanette blev bättre, men i övrigt hände ingenting. Efter sex månader på sjukhuset och ett sista samtal med en psykolog sattes hon ensam och storgråtande i en taxi hem till morfar, som fortsatte med övergreppen i tio år till. När personalen från barnavårdsnämnden kom på besök för att följa upp fallet drack de kaffe och åt bullar och skojade med morfar och mormor. Det enda Jeanette minns att de sa till henne var: ”Du har det bra du!” [...] Jag hade Jeanette som gäst på Radio 1. Hon är 50 nu, och full av energi. Men jag spyr på att ingen myndighet vill ge henne upp­rättelse. Länk till krönikan i AB 28 sept 2012. Läs gärna kommentarerna.

Robert Aschberg ”spyr på” att ingen myndighet vill ge henne upprättelse. Vi på Suspicio ”spyr på” att det idag finns tusentals ”Jeanetter” som myndigheterna inte lyssnar på eller tar på allvar. Vi ”spyr på” att våldtagna och sexuellt utnyttjade barn i Sverige tvingas umgås med sina förövarna trots att de skriker av rädsla och förtvivlan när de överlämnas till dessa (för att fortsätta bli våldtagna och sexuellt utnyttjad). Vi spyr på att detta sker på grund av att våra myndigheter tror mer på förövarna än deras offer. Vi ”spyr på” att poliser/åklagare lägger ner utredningar utan att ens att genomfört tillräckligt många förhör med brottsoffren – trots att det finns forskning som visar att barn vågar inte berätta om sexuella övergrepp  förrän de känner förtroende för den de ska delge sitt trauma för. Vi ”spyr på” att minst 93 % av de anmälda pedofilerna och barnskändarna varken åtalas eller döms.

Vi passar på att ”spy på” den okunskap som finns och som gör att sådana som Roberth tror att det här är något som tillhör förgången tid trots att det idag är värre än någonsin….

About these ads


4 Responses to “V i spyr på okunskapen….”

 1. Jag lyssnade just på Jeanette i radio-dokumentären Inferno av Bengt Bok: http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3585531

  Hon säger där ”kanske, förhoppningsvis är det nån som lyssnar”. Även om det var jobbigt att lyssna, för Jeanettes historia är så oerhört sorglig, så vill passa på och tacka henne för att hon berättar. Jag hoppas att många andra också väljer att lyssna, även om det är tungt.

  Det slog mig, när Jeanette berättade att personalen på sjukhuset hade förstått att hon var utsatt för incest av morfadern – men ändå skickade hem henne till honom! – att handfallenheten hos vuxenvärlden i det här fallet liknar handfallenheten från BBC:s sida runt Jimmy Savile.

  Vanvårdsutredningarna i all ära, men Jeanette, och andra personer som myndigheterna kunde ha skyddat mot övergrepp i familjen, måste förstås också få upprättelse genom att myndigheterna erkänner att sitt misstag. Både sjukvården och socialtjänsten har orsakat henne ett enormt lidande. Steg ett är att erkänna det. Steg två är att försöka, så gott man kan, kompensera för detta genom skadestånd.

  • Tack för länktipset Hans. Ingen av oss har ännu lyssnat på inslaget, men ska självklart göra det.

   En del av läkningen för många offer är rättslig upprättelse – dessvärre är det få som får det. Offer som svikits av våra myndigheter får sällan ett erkännande, skadestånd eller upprättelse. Tvärtom så fortsätter man att upprepa sina misstag genom att inte lyssna på offret och man tar inte heller uppenbara tecken på sexuella övergrepp på allvar utan fortsätter söka förövarvänliga bortförklaringar.

   Starkt av Jeanette att berätta sin historia och vi hoppas verkligen att hon får både en ursäkt och skadestånd.

   mvh
   Suspicio

   • Aftonbladets ledarskribent Lena Mellin har skrivit en bra ledare om samhällets svek mot Jeanette: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article15627478.ab

    • tack för tipset Hans.
     mvhFölj

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: