Stöd


I dag den 12 december 2011 har 3 000 personer lovat att tända ett ljus för pedofilernas offer den 12 januari 2012.

Även vi kommer att ansluta oss och tända ett ljus för att visa att ni finns i våra tankar och att vi kommer fortsätta föra er kamp för att ni ska bli trodda, få hjälp-stöd och rättslig upprättelse.

Vi vill även att förövarna ska dömas till stränga straff som står i proportion till det lidande och all den skada de utsatts sina barnoffer för.

Vi vill att varenda dömd pedofil ska punktmarkeras efter avtjänat straff och vi anser att allmänheten har rätt att veta var en en återfallspedofil bosätter sig.

Vi kommer inte ge oss förrän den dagen då alla barnsexbrottsoffer i Sverige får det stöd och den hjälp de behöver för att lära sig leva med övergreppen och vi kommer lyfta upp de här frågorna så länge inte statistiken för åtal och fällande domar stigit en rejäl bit från dagens patetiska 3 %!

Det är en skam för Sverige hur man hanterar barnsexbrottsoffren och det är en skam att deras förövare kommer undan för att begå nya sexbrott mot barn. Därför är vi med och visar offren vår sympati den 12 januari 2012. Tack till föreningen Stoppa pedofilerna som tog initiativ till denna ljusmanifestation och vi hoppas att siffran för deltagare hinner mångdubblas innan den 12 januari och att så många som möjligt går ut och visar offren sitt stöd!

*****

 

Vi skrev ett inlägg om att må dåligt inför julen 2009 där vi gav tips om var man kan vända sig ifall man saknar anhöriga eller vänner att prata med. Ibland behöver det inte handla om ensamhet, det kan vara så att man inte vill prata med sina närmaste och då är det bra att känna till att det finns andra att vända sig till. Därför lägger vi in de här telefonnumren igen och låter det stå kvar. Vi försöker fylla på vartefter.

Tveka aldrig att ta kontakt eller ringa, det finns alltid någon som har tid och ork att lyssna, ibland är det allt som behövs och kan vara en vändpunkt, här nedan finns det några du kan vända dig till:

 • UMO-din nya ungdomsmottagning. En mycket  bra sajt för  unga med telefonnummer och annan viktig info för den som blivit utsatt för sexuella övergrepp, mobbing, diskriminering eller andra traumatiska händelser. Men även för den som har problem i familjen, med vänner och annat.  Sidan innehåller info om kärlek, sex, familj, skyddad identitet, skyddat boende och mycket annat. Här är länken.

Nationella hjälplinjen för den som mår dåligt eller för anhörig telefonnummer till höger och här finns länkNationella hjälplinjen erbjuder ett begränsat antal kris- och stödsamtal och vänder sig till dig som är i akut psykisk kris eller i en annan svår livssituation. Du kan ringa för egen del eller som närstående. De som svarar har erfarenhet och utbildning i att stödja människor som mår dåligt. Professionellt, anonymt och kostnadsfritt. De som varit i kontakt med nationella hjälplinjen och fått stöd kan dela med sig av detta här.

 • Barnens hjälptelefon på BRIS. Numret till Barnens Hjälptelefon är 0200-230 230  och telefonen är öppen: måndag-fredag kl 15-21 lördag-söndag kl 15-18.  Till Barnens Hjälptelefon kan alla under 18 år ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och ditt nummer syns inte på våra telefoner. Man kan inte heller se på telefonräkningen att du har ringt. Däremot kan du själv behöva rensa i samtalslistan efteråt, om du inte vill riskera att numret till Barnens Hjälptelefon syns bland senast uppringda nummer. Du behöver inte tala om vem du är och du bestämmer själv vad du vill prata om. Behöver du mer hjälp av oss, be att få prata med ett BRIS-ombud. länk.
 • Det går även bra att mejla BRIS och det gör du här. Här finns BRIS chatten. Klicka på bilden för mer information.

Föräldratelefonen. Är du förälder eller annan vuxen och har bekymmer eller frågor om barn i din närhet? Har du funderingar om din roll som förälder? Många föräldrar är ganska  ensamma med sina barn, sin oro och sina frågor. Det är inte säkert att man har vänner eller släktingar på nära håll som kan hjälpa till och som kan ge de goda råden./…/

 • Jourhavande medmänniskaLänkVi finns där varje kväll och natt, året om från 21.00 – 06.00. Jourhavande Medmänniska finns för Dig och kan bidra med någon som lyssnar samt ge stöd, inlevelse och hopp till medmänniskor som känner behov av det. Vi som möter i jourtelefonen är vanliga medmänniskor som vill dela med sig av sin tid och sitt engagemang. Många saknar någon att dela sina känslor och tankar med, en del har inte ens någon att dela sin glädje med och många människor går igenom svåra perioder eller hamnar i besvärliga situationer. Gemensamt för näsan alla som ringer Jourhavande Medmänniska är ensamhet och en känsla av övergivenhet. Vi erbjuder någon som lyssnar alla kvällar och nätter året om och du kan vara anonym.
   

Jourhavande kompis länk för info. Det kan vara skönt att inte prata med någon som är expert utan bara en medmänniska som lyssnar. Hit kan du vända dig om du är under 25 år. Jourhavande kompis är en verksamhet inom Röda Korsets Ungdomsförbund. Det är en telefonjour dit unga människor under 25 år kan ringa om vad som helst. Det kan handla om kärlek, mobbing, ensamhet, familjesituation… Ja, vad som helst som man kanske inte vågar ta upp med någon annan. De som sitter och svarar är själva unga, de är inga experter, psykologer eller terapeuter. De är helt enkel ”jourhavande kompisar”!

 • Brottsofferjouren är för dig som utsatts för brott. Du kanske inte vågat anmäla, vill veta mer om det. Eller prata om det du blivit utsatt för. Preskribitionstiden för sexualbrott mot barn börjar inte gälla förrän brottsoffrett fyllt 18 år.  Brottsofferjouren ger information, stöd och hjälp till människor som drabbats av brott. Runt om i landet finns över 100 jourer. Brottsofferjouren ger ett medmänskligt stöd. Vi är ingen myndighet och vi är inga experter. Men vi har utbildning för uppdraget och erfarenhet av att möta människor som drabbats av alla sorters brott. Vi försöker ge alla brottsoffer hjälp på sina villkor.

Nationella kvinnofridslinjen kan man också vända sig till som utsatt kvinna för att få hjälp och stöd.   Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du ringer oss gratis oavsett var du bor. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.  Du kan vara anonym. Länk

 • RFSL har en egen jourtelefon och en egen sajt för brottsoffer: www.rfsl.se/brottsoffer. brottsoffer är en nationell brottsofferjour som vänder sig till hbt-personer som utsatts för partnervåld, hatbrott och/eller hedersvåld. Är man hbt-person och utsatts för annat våld, hot eller trakasserier kan man också vända sig till oss.

AtsuBusta. Till de som är anhöriga till sexuellt utsatta barn.  Okunskapen om brott mot barn och ungdomar i vårt land är stor. Varje dag blir barn utsatta för sexuella övergrepp och kränkningar. Oftast sker det i hemmet och av vuxna barnet litar på vilket gör problemen svårt att komma åt./../Många föräldrar och anhöriga hamnar i kris då barnet blivit utsatt för ett övergrepp och behöver eget stöd. Därför finns föreningen Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn. Varmt välkommen till oss! För anhöriga finns jourtelefonen 08-644 21 12. Jourlinjen är öppen på vardagar och övriga tider kan du tala in ett meddelande så ringer vi tillbaka. Länk

 • Busta är en ungdomsverksamhet för unga som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Den här ungdomssidan är för dig som har varit utsatt för sexuella övergrepp eller helt enkelt vill få mer information om hur man skyddar sig från vuxna som söker kontakt med barn i sexuellt syfte. Eller du kanske har en kompis som berättat om att ha blivit utsatt och inte vet hur du ska hantera situationen?  Många barn och ungdomar som mår dåligt på grund av ett sexuellt övergrepp vet inte vart de kan vända sig för att få stöd idag. Många känner sig ensamma i sin situation då de inte har vågat berätta för någon eller så har man berättat men ingen har lyssnat eller tagit det man sagt på allvar. Det är tyvärr vanligt.Länk

Andrum är en mötesplats på internet uteslutande för överlevare som är minst 18 år. Det är en plats för personer som utsatts för sexuella övergrepp i barndomen och platsen är skyddad. Länk till deras sida.

 • Killfrågor på nätet är en sajt med mejl och chattfunktion för killar. Där kan man ställa frågor om allt och enligt sajten får man svar inom en vecka. Länk till sidan killfrågor.se.

Maskrosbarn är en ideell förening för ungdomar med föräldrar som missbrukar eller är psykiskt sjuka. På deras hemsida står det bland annat: -Vi har också en mailverksamhet, där ungdomar kan skriva och få svar. -Vi driver tillsammans med Tjejzonen Storasyster på nätet projektet, där unga kan chatta med en vuxen en gång i veckan. -Vi har en lägerverksamhet för ungdomar mellan 14-19 år. -Hos oss kan man chatta 4-5 kvällar i veckan. -Vi har ungdomsgård varje fredag som vi kallar för ”fredagsmys”. Vi har stödgrupper som vi kallar ”arbetsgrupper”. Vi som arbetar på föreningen är mellan 20-30 år och har själva växt upp med missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar. -Vi är 5 heltidsanställda och har ca 20 aktiva volontärer i vår lägerverksamhet .Deras hemsida finns här.

 • Maskrosbarn har även ett projekt som heter Tjejzonen som är en plats för den som vill ha en mentor, vill träffa en ”storasyster”, vill komma på stödsamtal och som man kan mejla till. Tjejzonen har en blogg som kan läsa här.

RAV – riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade har information på sin hemsida om var man som anhöriga kan vända sig för att få hjälp och stöd:
http://www.rav.se/soh.html

 • Kris- och Traumacentrum.Uppgiften för Enheten för Trauma- och Krisbehandling är att hjälpa den som blivit utsatt för någon form av våldsamt trauma och att sprida kunskap om hur man kan förebygga ett långvarigt psykiskt lidande. Vi vänder oss både direkt till den som drabbats och till arbetsgivare. 

På 1177.se kan du  få råd och kunskap om hälso- och sjukvård, anonymt ställa frågor och få ett personligt svar från läkare eller sjuksköterskor, leta vård i hela Sverige och använda lokala e-tjänster för att kontakta vården.1177.se anpassas automatiskt beroende på var du bor och du får nyheter, information och länkar till de e-tjänster som är aktuella i ditt landsting eller region.

1177 om sexuella övergrepp: Sexuella övergrepp. Landstinget informerar samt har länkar för vidare info och hjälp. Sexuella övergrepp.     Om sexuella övergrepp. Vad är sexuella övergrepp? Sexuella övergrepp är fysiskt och psykiskt kränkande handlingar som man utsatts för utan att man givit sitt samtycke. Förövaren är oftast någon med mer makt än man själv som tagit sig rätten att tillfredsställa sina egna behov på en annan människas bekostnad. Sexuella övergrepp kan vara många olika saker, alltifrån att man blir berörd på ett sätt som har en sexuell innebörd till att bli utsatt för våldtäkt. Övergreppen kan vara blickar, ord, smekningar, att tvingas tillfredsställa någon sexuellt med munnen eller handen, vaginala eller anala samlag. Att tvingas se pornografi eller bevittna sexuella handlingar, är också sexuella övergrepp.

 Övriga tips:

På Psykologguiden finns råd och tips  r.

När barn mår dåligt Länk med info.

Hur man hjälper en vän eller anhörig som mår dåligt Länk.

Phir, vägar till psykisk hälsa länk.

Familjeliv har en tråd om ångestattaacker r.

Web4health har ett frågeforum om psykisk ohälsa Här.

Tecken på sexuella övergrepp hos barn:

Länk. Det är oerhört viktigt att ta barn som berättar om sexuella övergrepp på allvar. Idag är det vanligt att socialtjänsten nonchalerar barns utsagor och med hjälp av förövarna försöker bortförklara varför barn berättar. Förövarna brukar skylla på att mamman hjärntvättat barnet. De här brotten är de mest svårlösta som finns och därför döms inte ens 7% av de anmälda förövarna. Polis och åklagare som utreder de här brotten får sällan fram bevis för en fällande dom. Och det innebär att om förövaren är en förälder så kan han/hon fortsätta utsätta barnet. Lagen säger att man måste tänka på barnens bästa och socialtjänsten får inte utgå från annat än det. Men ändå så tar dom nedlagda polisutredningar som intäkt för att förövaren är oskyldig. Och detta skapar ännu mer trauma för offren. Man måste utreda vad som är bäst för barnen och lyssna på dom. Inte vad som är bäst för den misstänkte förövaren.  Om du är en förälder som hamnat i en sån här fruktansvärd situation där ingen lyssnar på ditt barn så rekommenderar vi dig att kontakta en frivilligorganisation för stöd. Exempelvis ATSUB.


2 Responses to “Stöd”

 1. 1 danka

  jag är i vårdnadstvist pappan har slagit mina två barn och utnytjat den lilla sexuellt polisen förhörde 11 åringen hur jobbigt va inte det vi har det hemskt pappan ljuger om allt tingsrätten la ner det konstigt ja fattar inget hur myndigheterna tänker men 11 åringen vill absolut inte träffa sin pappa mer . Men socialen är bra ,11 åringen har mardrömmar att pappan tar henne hon är rädd . När rättegången är klar .jag hoppas att det blir bra dom.jag har tänkt och skriva hans namn jag håller på att skriva en bok om vad han gjort med flickorna den stora flickan slog han med skärp den lilla har han slagit flera gånger på huvudet han har verkligen gjort dom illa. Mig försökte han att kväva med kudde o andra saker . Det måste bli en nannan lag för dom här hemska männen synd om barnen vad dom får gå igenom när man hittar såna sjuka men.Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: