Historisk jobbannons…del II om Stefan Lindskog

03Apr11

Med hänvisning till föregående inlägg om det historiska med ett öppet anställningsförfarande till tjänster på HD. 

Hans Ytterberg, bl.a föredetta ordförande i RFSL (1988-1991)  och som i rättvisans namn har gjort en del gott efter 1991. Ofrånkomligen har han dock varit ordförande i RFSL under en period där man försökte bilda en grupp för pedofiler och synes visat sitt stöd för detta under en förbundskongress. Se föregående inlägg. En annan av de sökande som redan innehar en tjänst som justitieråd – Stefan Lindskog – söker tjänsten som avdelningsordförande (samma jobbannons). Se mer om honom längre ner i inlägget.

Det är inte enbart  vi medborgare som varit kritiska till ommöbleringar i  makttoppen och att tillsättning av viktiga tjänster skett bakom stängda dörrar och att det alltför ofta och lika uppenbart varit lojalitet och vänskap samt partitillhörighet som varit avgörande istället för lämplighet och kompetens.

Vilket i sin tur fått en rad mer eller mindre katastrofala konsekvenser (vi har skrivit om några av dessa och fortsätter att göra det).

Genom denna offentliga och öppna rekryteringsprocess fullföljer alliansen ett av sina vallöften. Göran Hägglund uttalade sig om detta i bl.a Realtid redan 2005:

Kd kritiskt mot s-rekryteringar. Andelen statliga chefer med politisk bakgrund ska minska och kravprofilerna ska vara offentliga. Det säger kd-ledaren i en intervju med Realtid.se. – Rekryteringsföretag ska säkra kvalitén i rekryteringsprocesserna vid ett maktskifte, säger Göran Hägglund vidare. Arbetsgruppen som den borgerliga alliansen tillsatt för att kartlägga Göran Perssons chefsutnämningar har hög prioritet. Att granska socialdemokraternas utnämningspolitik är en av de frågor den borgerliga alliansen fokuserar på. Kristdemokraterna och Stefan Attefall leder arbetsgruppen, där också Henrik Sjöholm (c), Tobias Krantz (fp) och Gunnar Axén (m) ingår. För en månad sedan skrev Göran Hägglund på DN-Debatt att en borgerlig regering gör rent hus i myndighetstoppen vid ett maktskifte. Nu nyanserar han sig och pekar också ut vilka statliga bolag som bör säljas av.

Ni har drivit den även innan alliansen tillsatte sin arbetsgrupp.
– Avsikten med arbetet är att kartlägga det vi upplever som att stat och parti växer samman. Det är ett problem som blir större och större. Socialdemokraterna håller på att förändra vårt land till en partibärande stat. Allt fler poster verkar vikta för politiker och socialdemokraterna skaffar sig en rejäl tillgång till myndighetssverige, och det är olyckligt både för Sverige och för myndigheterna.

Hur ska ni jobba med rekryteringar – om det blir maktskifte?
– Det finns två modeller. Den ena är som i USA med uttalat politiska tillsättningar där administrationen byts ut vid maktskifte. Den andra ordningen är den jag lutar åt, att man har förtjänst och skicklighet, som det stadgas i regeringsformen, som kriterier och inget annat.

Om det blir maktskifte – vill du att kravprofilerna sossarna har snickrat på för tillsättningarna av chefer under sin tid blir allmänna handlingar?
– Absolut. En regering måste klargöra vad den är ute efter och det är önskvärt med en transparens. Men det saknas helt i dag. Vi vet inte på vilka grunder s-regeringen tillsätter chefer
. Länk till hela artikeln i Realtid 2005-03-03.

Det blev ett maktskifte så småningom och alliansen lever i alla fall upp till ett av sina vallöften och som vi inledningsvis nämnde är en annan av de sökande i aktuell jobbannons Stefan Lindskog.   Han sitter redan som domare-justitieråd i HD sedan 2007  och söker nu som sagt  tjänsten som avdelningsordförande.  Lite kort googling om honom bekräftar en del av våra farhågor:

Domare vill göra månggifte lagligt. Justitierådet Stefan Lindskog vill riva upp äktenskapsbalken. En av landets tyngsta jurister vill göra månggifte lagligt i Sverige.Han vill också ändra lagen för att ge udda samlevnadsformer ett starkare juridiskt skydd. – Jag tycker att det är konstigt att just en sexuell relation ska vara inkörsporten till ett samlevnadskontrakt, säger Stefan Lindskog i TV8:s ”Rättens tjänare”. Han är docent i civilrätt, han har varit ordförande för Advokatsamfundet och blir vid årsskiftet justitieråd och domare i Högsta domstolen. Vill skilja lag och moral. Nu ställer sig Stean Lindskog bakom tidigare krav på att riva upp äktenskapsbalken. – Om en man lever ihop med tio hustrur så är det idag så att nio av dessa inte är förtjänta av rättsordningens skydd bara för att de har valt en annan samlevnadsform. Det tycker jag är fel, säger han i TV8. Lindskog vill skilja helt på juridiken och det moraliska och tycker att rättsstaten överhuvud taget inte ska lägga sig i vare sig religiösa eller privatmoraliska skäl för varför människor lever tillsammans.Artikel AB 2007-12-14

Äktenskapsbalken styr i övrigt  inte vem eller vilka en person (oavsett om denne är gift, singel eller sambo) har sex med. Den reglerar juridiken kring de som valt ingå i ett äktenskap (vilket inte är ett tvång).

Vi återkommer sannolikt med både del IV och V i den här frågan……

About these ads


6 Responses to “Historisk jobbannons…del II om Stefan Lindskog”

 1. Efter valet hösten 2010 har vi ett parti som pekar ut en riksdagsman för att han förordar månggifte. (Denne riksdagsman har iofs dementerat att han är för detta.) Men tydligen har vi justirieråd som har samma agenda.
  Månggifte praktiseras bara inom vissa religiösa grupper och olika sekter. Då är det alltid en man som har tillåts ha flera hustrur, hela tiden så att mannen har tillgång till unga fruar.
  Lindskog använder sig själv av det exemplet (att en man ska få ha 10 fruar).
  Att det finns Jr som hyser denna extremistiska åsikt är oroande. Påverkar det hans syn på kvinnor och på barn? Hur han ser på olika brott relaterat till kön?

  Det är också märkligt att han så tydligt rör ihop, precis som ni påpekar, sexualitet och äktenskap. ”En man kan ha tio hustrur”..säger Lindskog, om han nu är rätt citerad. Nej, det kan inte en man, men en man kan ha tio sexpartners.
  Lindskog vill skilja mellan moral och lag, men själv blandar han ohämmat ihop det.
  Så vad är hans agenda?

  Ni kanske skulle specialgranska alla i HD. På tiden att det blir gjort i såfall.
  Sexköpare, skyddande av sexköpare, förordnande av månggifte – vad finns det mer?

  • Jadu Shedlight. Det finns en hel del. Inte bara på HD utan både i Hovrätter och tingsrätter runt om i landet. Ibland blir man faktiskt riktigt rädd och fattar inte hur somliga får arbeta kvar trots uppenbara problem med att skilja på rätt och fel.

   HD har tyvärr utmärkt sig i många år för att inhysa personer med både hög tolerans för ex sexbrottslingar men även sådana med extrema och extremliberala åsikter. Det skulle kunna vara okej så länge det inte påverkar deras arbete, men när dessa återspeglas i domslut – ja då är rättssäkerheten i fara.

   KD höll sitt vallöfte och vi rekommenderar alla att läsa artikeln där Hägglund förklarar bakgrunden till att man valt att ha detta öppna anställningsförfarande. Ganska skrämmande att smusslandet fått pågå så länge. Men tack till dem för att de gjort denna markering samt att det numera finns en tydlig kravprofil på domare.

   Vi ska skriva mer om den sedan samt mer om HD och framförallt om mörkermänniskorna. Ursäkta – men det är faktiskt så vi ser på alla dessa individer (inom rättssystemet) som genom sitt ämbete och makt bidrar till att göra Sverige mer förövar- än brottsoffervänligt.

   mvh
   Kim mfl
   P.S Ytterst beklämmande att gammelmedia inte granskar statsmakten för detta är inga nyheter för dem. Vem skyddar man och varför?

 2. 3 Jerry Eriksson

  Att granska HD och dess företrädare är naturligtvis mycket viktigt, att granska de som söker sig dit är också viktigt. Avslöja deras värderingar och agenda. Skrämmande värderingar ni skriver om.
  Men….
  Att få prövningstillstånd till HD för ett familjerättsmål ex. en vårdnadstvist är näst intill omöjligt idag. Dom stora misstagen görs i dom underliggande domstolarna. Ni skriver ofta mycket utförligt om alla de rabiata domar som utfärdas där, misstagen bottnar nog tyvär i en stor inkompetens hos domarna och även ofta vänskapskoruption.
  Det måste till en familjerättsdomstol med hög kompetens kring familjerättsfrågor.
  Först då så kanske vi slipper alla de fall då barn skickas till umgänge med sina förövare. I alla fall så torde det minska.
  Det måste också fastslås att barns utsagor och berättelser alltid skall expertgranskas.
  Idag räcker det att en inkompetent domare, helt utan legitimation för detta säger att ”det är inte självupplevt” så är katastrofen ett faktum för barnet.

  • Instämmer fullständigt i varenda stavelse och det är målet vi strävar mot. För det kan icke tillåtas fortsätta som det gör idag.
   Tack för din (som vanligt) kloka och insiksiktsfulla kommentar.
   Kim mfl

 3. Det är naturligtvis alldeles riktigt att vårdnadstvister avgörs på lägre nivå än i HD. Men man ska inte förringa den praxis som HD pekar ut vägen för som även påverkar domarna i de här tvisterna på tings- och hovrättsnivå.
  Den ökända decemberdomen där HD, med Lambertz i spetsen, pekade ut alla barn som berättar att de utsatts för incest som lögnare som vill ha skadestånd i första hand, har betydelse framför allt för den typ av domare som har samma åsikter.
  Därmed har det återverkan på utgången i vårdnadstvister som innehåller dessa inslag.

  De två friandena i de uppmärksammade våldtäktsärendena som kom för några år sedan i HD har också betydelse för problematiken, framför allt det ena fallet, de gånger dessa inslag finns i bakgrunden i vårdnadstvister.( Dessa frianden innehåller vissa märkligheter som heller ingen journalist har ifrågasatt. – som vanligt).

  Så vad HD gör spelar roll för vårdnadtvister idag. De sprider en praxis som påverkar hur domslut fattas. Därmed har justitirerådens egna värderingar och kunskapsläge stor betydelse. Därför ska de granskas noga.

  • Det stämmer, de anger riktningen och den är förskräcklig. Vi försökte hålla koll på hur många dagar det skulle dröja innan någon hänvisade till ”Lambertzfiaskot” den 28 dec 2010. Tyvärr har jag inte tid att kolla det just nu, tror det är nämnt i bloggen. Men det tog nog inte mer än någon vecka förrän det blev ”vägledande”. Hmmm…strange.

   De ska granskas ända in i sömmarna, vi har inte kommit så långt ännu. Det borde ligga i grävande journalisters intresse.

   Men det är skrämmande bild vi börjar få framför oss, den består av paragrafryttare som sitter på höga hästar och med en i vissa fall märklig verklighetsuppfattning. De tycks tro att positiva uttalanden om sexköpande domare och milda straff åt pedofiler har ett allmänt stöd hos befolkningen. Antingen är de förblindade från början eller så har de blivit det längs vägen och när de anstränger sig att ge ett ”folkligt” intryck visar de bara hur arroganta och världsfrånvända de de facto är.

   Att sådana här -ursäkta uttrycket – typer sitter och tar livsavgörande beslut på några av rikets högsta ämbeten är skrämmande. Att de dessutom är de som ”anger tonen” inom rättsväsendet borde göra vem som helst mörkrädd.

   Nu får de se till att anställa människor som tål en granskning. Media borde skriva mer om rekryteringsprocessen och framförallt bevaka och rapportera om den. Så de förstår att det inte finns något stöd i att fortsätta som det fortgått hittills.

   Tack för dina alltid lika kloka och tänkvärda kommentarer.
   mvh
   Kim och coFölj

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: