Sexbrottsoffer sviks av rättssystemet….

26Mar12

HD:s praxis för beviskrav i våldtäktsmål har slagit igenom rejält i underrätterna. År 2010 slutade 33 procent av alla våldtäktsåtal med friande dom.

- Det är den högsta andelen friande domar för alla brottsbalksbrott, säger jur. dr. Katrin Lainpelto vid Stockholms universitet till TT. Studien, som är ett examensarbete, är gjord av Lina Tengvar som har jämfört utvecklingen av friande våldtäktsdomar från år 2006 till 2010. År 2006 slutade 22 procent med friande dom – år 2010 var motsvarande siffra 33 procent.

Enligt studien är det HD:s skärpta praxis i fyra domar mellan 2005 och 2010 för beviskrav i just våldtäktsmål som har slagit igenom i underrätterna och till stor del handlar det om en tolkning av ett generellt krav på stödbevisning. Justitierådet Göran Lambertz var med och dömde i ett av de uppmärksammade våldtäktsmålen från 2010.

- Vad vi har sagt är att man måste ställa höga krav på bevisningen i mål om våldtäkt. Men den fria bevisprövningen finns kvar, säger Lambertz till TT [...] Länk till artikeln i sin helhet i  Dagens Juridik 26 mars 2012

Läs ett av våra tidigare inlägg om förövarvänliga prejudikat: https://suspicio.wordpress.com/2011/01/14/hogsta-domstolen-har-avkriminaliserat-sex-med-barn/

About these ads


One Response to “Sexbrottsoffer sviks av rättssystemet….”

  1. Till K:

    Tack för tips och info. Vi har inte skrivit om fallet eftersom vi inte följt det då man bara kunnat ta del en av parterna i processen som uppenbarligen drivits intensivt på nätet. Den andra parten har varit helt tyst och är inte någon vi har haft kontakt med.

    Glädjande nyheter du kommer med, vi hoppas brottsoffren får upprättelse för sitt lidande.

    mvh
    SuspicioFölj

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: