När media ljuger…

29Maj12

Det är inte bara i mangafallet som bloggare, andra på sociala forum, media och svenska journalister sprider lögner och förtal. I det fallet har häpnadsväckande många gått på mangamannens uppgifter utan att kontrollera dessa närmare. Ett annat fall där lögner florerat var det s.k sandvikenfallet där ett par blev polisanmälda pga misstänkta sexuella övergrepp på sina barn.

Där skrev bl.a Arbetarbladet att anmälaren (syster till en av de misstänkta) låtit paret passa hennes barn e f t e r att hon anmält sin oro. Detta stämmer inte.  Nu har PO kritiserat Arbetarbladet för det.

Den 12 oktober 2011 publicerade Arbetarbladet en artikel med rubriken Misstänkta för sexövergrepp anlitades som barnvakt. Av ingressen framgick att ett föräldrapar från X (en ort angavs) hade blivit anmälda för övergrepp mot sina barn. Den som anmält dem hade efter anmälan anlitat paret som barnvakt åt sina barn [...]

Anmälan

Saken anmäldes till PO av den person som anmält paret till kommunen. Hon menade att påståendet i den första artikeln - att hon anlitat paret efter anmälan - var lögn och förtal. Det hade naturligtvis aldrig varit aktuellt att låta dem passa barnen, trots att de tidigare kommit överens om det. Reportern hade inte sökt henne för en kommentar inför publiceringen, utan hon hade själv fått ta kontakt med honom efteråt. Han hade då ändrat på artikeln på nätet, men enligt anmälaren på ett otillfredsställande sätt [...] Länk till artikeln i sin helhet på PO

About these ads


4 Responses to “När media ljuger…”

 1. Vad det inte samma uppgift som UG spred?

  För övrigt har barn INTE skydd som grupp i TV. Man kan bara anmäla att program som lämnar ut barn utan att veta DERAS vilja, om man är vårdnadshavare till barnet/ barnen. Om det är vårdadshavarna som lämnar ut barnen finns alltså inget skydd i media.
  Anmälde UG för att de lämnade ut barn och fick då detta svar från Granskningsnämnden. Så ser det ut i barnlandet Sverige.

  • Jo det var nog UG som var ursprunget till uppgiften. Vad gör man inte för att framställa anmälarna som mindre trovärdiga? En hel del tydligen eftersom man till och med inte ens drar sig för att fläka ut barnen på detta sätt. Man talar om barnkonventionen, föräldrabalken och barns rättigheter, allt detta finns på papper men tycks saknas alltför ofta realiteten.
   mvh
   Suspicio
   P.S Bra gjort att kontakta granskningsnämnden

 2. 3 Göte

  Ja det var ju verkligen beklämmande att det skrevs fel fakta från tidningen. Sen att tidningen dementerar och tar tillbaka har ju ingen betydelse. Det innebär väl också att anmälarens legitimitet i sin anmälan bör tas på mer allvar. Vad blev resultatet efter alla dem månader som det anmälda paret fick gå igenom hos Socialen?

  • En stor del av graskningen i fallet baserades just på anmälarens (”bristande”) trovärdighet. Men som framgår av hennes egen blogg kvarstår oron och hon står fast vid sina uppgifter. Det är ju ofta så att i sådana här fall är det vanligt att anmälarna misstänkliggörs, detta trots att vi idag vet att den här typen av anmälningar sitter långt inne och inget någon gör utan att ha starka skäl till det. Vi vet idag att det finns en underrapportering snarare än någon överrapporteringen även bland sådana som arbetar med barn och som misstänker att barn far illa. Just för att rädslan att vara fel ute eller rädslan för att anklaga någon oskyldig.

   Vi känner till en rad fall där media lyft fram sådana som framställt sig som oskyldigt anklagade trots att det funnits bevis för övergrepp. Man vill inte tro att förövare kan vara så djärva att de hänger ut sig själva och tar det som intäkt för att vedebörande är oskyldig. Nu har vi så pass många sådana exempel att dessa nästan vore värda ett eget inlägg. Det som f.n hindrar oss är att vi då även hänger ut barnen. Ett alternativ är att ”mörka” samtliga inblandade men då faller ju biten med att de själva hänga ut sig i media och vi inte kommer kunna hänvisa till respektive fall och artiklar. Vi kanske finner någon lösning på det. Vi saknar inte engagemang, däremot tid.

   I Sandviken har vi förstått av det vi läst att paret friades och barnen åter är hos dem. Vi vet heller inte hur det gått för anmälarna.

   mvh
   SuspicioFölj

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: