Litteratur


Här kommer vi fylla på med länkar till böcker och annan litteratur i ämnen som rör sexuella övergrepp på barn. Vi vill även passa på att tacka alla er överlevare som orkat skriva en bok eller på andra sätt berättar och informerar om det ni utsatts för.

Genom er går kampen för att hjälpa utsatta barn framåt. Det finns krafter som försöker tysta ner de som berättar. Det sker genom trakasserier och påhopp och många har faktiskt tystnat av rädsla.

Den tiden är över då förövare kunde tysta sina offer till att tiga och lida i ensamhet. Ensam är inte stark men tillsammans kommer vi lyfta fram dom här frågorna så högt att ingen någonsin kan låtsats som att problemet inte finns och att offren inte existerar.

Tvärtom ska vi gemensamt sprida kunskap och information om dess omfattning och effekt på dom utsatta. Tillsammans blir vi starka!

Tack igen alla ni starka och modiga överlevare som vägrar låta er tystas ner!

*****

Vem vågar tro på ett barn. Av Birgitta Allmo som var ”södertäljeflickans” fostermor.

/…/”Ska jag berätta en hemsk sak? Jag var älskarinna åt min pappa.” Det berättar flickan, av media kallad Södertälje-flickan, i Vem vågar tro på ett barn? Här möts den anklagade och dömde, och numera avlidne, faderns dagboksanteckningar med den drabbade flickans berättelse. Här möts de öga mot öga i rätten, här avslöjas en ofattbar brist i de vuxnas förmåga att ta ett barns berättelse på allvar, att våga tro på ord så fasansfulla att något sådant kan ingen människa ha varit med om. Men det har Södertäljeflickan varit med om. Och om det har hon berättat för sin fostermamma Birgitta Allmo som är bokens författare/…/  

Viktig bok om sexuella övergrepp mot barn
”Det är plågsam läsning, det medges, trots att tonen är återhållsam och saklig. Bara den detaljerade redovisningen av alla besök hos skolsystrar, kuratorer och vårdcentraler för huvudvärk, illamående, kräkningar, underlivsbesvär, tarminfektioner, sömnbesvär, ryggont, anorexia, utebliven mens och blödningar får en att vilja gråta. Man ser framför sig en ensam flicka i ett känslokallt hem, som gång på gång söker hjälp utan att kunna säga vad som egentligen gör henne illa … Sagas stora bragd är att hon överlevt och att hon orkat stå fast vid det hon berättat. Hon är idag en akademiskt utbildad kvinna som lever med skyddad identitet. Birgitta Allmos bok visar med all önskvärd tydlighet att det inte är ”Södertäljeflickan” som har problem med förståndet.” Kerstin Alfredsson, Tidningen Socialisten

Våra åsikter: En av de mest gripande och skrämmande inblickar man kan få i ett utsatts barn liv och om kampen för att fälla hennes förövare. Här ges även en inblick i pedofila nätverk i Sverige och att det finns föräldrar som är beredda att offra sina barn. Läs den!  Boken har blivit omstridd men många undrar om det inte är just de pedofila nätverken som är mest kritiska. Och kanske rädda för att de ska avslöjas.

Övrigt: Max Scharnberg som skrivit en lögnaktig studie där den här boken finns med har blivit motbevisad och har på grund av dåligt underbyggda fakta (vilfarelser) inte tagits på allvar och därför refuseras hans studie och tas inte in på universiteten. Max Scharnberg var i övrigt personlig vän med södertälje pappan som dömdes till först 10 års fängelse som sedan sänktes till 5  år. Max har hävdat att han personligen tömde södertäljepappans dator på information innan han dog. Och h a n av alla har skrivit ner ”södertäljeflickan” och förväntas att han ska uppfattas som opartisk forskare. Närmare Jäv än så här kan man inte komma. Nuri Kino en strålande och mycket engagerad journalist och samhällsdebattör är nog den enda i Sverige som infiltrerat en pedofilring som sålde barn och för detta fick han guldspaden. Han träffade södertäljeflickan som idag är vuxen och gjorde en intervju med henne. Erik Rodenborg har en intressant länksamling på sin sida, där finns länken till Nuris långa intervju med ”Södertäljeflickan”. Länk.

*****

Att leva med sanningen av Camilla Danilda. Köp den här 

Boken handlar om författaren som blev utsatt för övergrepp Att leva med sanningensom barn och fråntagen sin barndom. Hon berättar om smärtan hon burit under alla år och bearbetningen av det hemska som kroppen och själen upplevt. Under processen får vi följa med in i hennes innersta för att se hur traumatiska upplevelser kan omvändas till personlig utveckling.  .

Camilla fick tydligen rådet att inte polisanmäla sin far eftersom det skulle bli för jobbigt för henne. Fadern å andra sidan har stämt henne. Preskriptionstiden (tio år för våldtäkt, fem år för sexuellt ofredande) för sexualbrott mot barn räknas från den dag målsäganden fyller 15 år och framåt. Enligt Camilla Danilda blev hon som tonåring avrådd av sjukhuspersonal från att göra en polisanmälan. – De trodde att det skulle bli ännu jobbigare för mig. Om du hade kunnat göra om det i dag – hade du polisanmält då? – Ja, om jag hade haft det stödet omkring mig. Det enda jag tänker i dag är att mina minnen måste komma fram i ljuset.

Artikel om stämningen: I fjol gav Camilla Danilda ut boken Att leva med sanningen, där hon berättade om hur hon under sin barndom utsatts för incest. I somras stämde hennes far, den numera pensionerade litterära agenten Bengt Nordin, henne för förtal. /…/I stämningsansökan menar han och hustrun Inger Nordin att uppgifterna i boken rör sig om grundlösa anklagelser, som är ägnade att utpeka dem båda som brottsliga och klandervärda. De har också stämt sin son, Mikael Nordin, för att denne i vintras skrev om boken på sin hemsida. Syskonen stäms på 100 000 respektive 50 000 kronor.

I Att leva med sanningen skildrar Camilla Danilda sin barndom och sina minnen av sexuella övergrepp. Hon började skriva på boken i början av 1990-talet. – Det blev som en process, ett sätt för mig att komma vidare, säger hon och berättar att hon skrev boken för sin egen skull; inte som någon sorts hämnd: – Jag lämnar ut mycket av mig själv, men inga platser, inga namn, inget som knyter boken till Inger och Bengt, säger Camilla Danilda och fortsätter: – Jag är inte intresserad av att bråka. Men man måste kunna få prata. Det största hotet mot pedofiler är att man pratar om det. 

Helt riktigt Camilla, tystnaden är förövarnas bästa skydd och just därför är vi på Suspcio tacksamma för att du en ytterligare överlevare som vågar berätta om det du utsattes. Därigenom bidrar du även till att andra vågar berätta. En stämning mot dig är inget att annat än försöka få dig att fortsätta leva i tystnad för att förövaren vägrar stå för sina handlingar. Alla förövare vill tysta sina offer. Starkt och modigt Camilla! Men även starkt av din bror att ta ditt parti. Tragiskt med din mamma, ett enormt svek att ta ställning emot sitt barn! Målnummer stämningen: Målnummer: T 3258-09 rotel 5 (skadestånd)

Leif Ericksson, Camilla Danildas försvarsadvokat, menar att boken inte kan innebära förtal eftersom här varken finns namn- eller platsangivelser. – Det här är inte ett förtalsbrott. Hon har full rätt att berätta om sitt liv, om sin barndom och uppväxt. Hennes minnen bekräftas dessutom av brodern. Genom att hon inte heller namnger någon i sin bok så kan man inte göra kopplingen annat än i stämningsansökan. Det är fullständigt obefogat. Det känns tryggt i det rättsliga läget, säger Leif Ericksson, och fortsätter: – Det är inte helt ovanligt att man berättar om sin traumatiska uppväxt. Men däremot är det ovanligt att man stämmer någon för en sådan bok. Den uppmärksamhet som man påstår sig vilja undvika blir ett faktum genom stämningen. Leif Ericksson menar att stämningen av brodern är lika obefogad:
– Brodern har blivit stämd bara för att ha länkat och skrivit några uppskattande ord om boken. Det känns ännu mer långsökt att det skulle vara olagligt, säger han./…/ Läs hela artikeln här  

/…/Varför tror du att de stämmer dig? – Det är lite av förövarens natur – offret ska vara tyst. När fallet kommer upp i domstol är osäkert. Beslut om en eventuell förening kommer troligtvis att tas i januari, enligt Peter Syrén. Huvudförhandlingarna kan inledas tidigast efter sommaren 2010, gissar Leif Ericksson.    ”Bengt Nordin förnekar beskrivningen och har stämt både henne och sonen Mikael Nordin, som tidigare har jobbat i pappans agentur men nu är präst i Svenska kyrkan. Han anses ha pekat ut föräldrarna på sin hemsida.- Det är mycket allvarliga men helt sanningslösa anklagelser. Det handlar om så kallade dolda minnen som tas fram av oseriösa terapeuter, säger Bengt Nordins advokat Kenneth Lewis till Dagens Nyheter. Sonen påpekar att varken namn eller platser nämns i boken. – När de nu stämmer oss är det som om de räcker upp handen och säger ”det var vi”, säger Mikael Nordin till DN. Dottern som inte har haft med föräldrarna att göra på 22 år tycker att stämningen är en parodi och anser att hon måste ha rätten att berätta sin historia. – Det är ju jag som har blivit utsatt, säger hon till DN. ”’Länk till artikeln

Hennes bror stöttar henne på ett fint sätt och det betyder förmodligen en hel del för henne. Tänk  om alla som överlevt sexuella övergrepp i barndomen hade samma tur. All heder åt honom. I want to promote a book written by my lovely sister Camilla Danilda. The title translates ”To Live With The Truth”. I am so proud of my sister who, after all these years, stands up for the truth of our terrible childhood. This book should definately be read by all persons who wish to seek knowledge, insight or even recognition when it comes to child abuse.  . http://www.myspace.com/mikaelnordin skrivs mer om stämningen på Flashback.

*****

När blodsbanden brister av Hanna Svensson.

Den här boken borde läsas av alla för att få en inblick i hur myndigheterna behandlar ett barn som berättar att han blir utsatt för sexuella övergrepp av sin pappa.  Som med alla böcker som berättar hur sexuellt utsatta barn har blev även den här angripen och då främst av det vi kallar papparörelsen. De döljer inte sitt hat över boken, vilket även bekräftar att barnens inte är det primära för alla.

Det Hanna Svensson och hennes son gick igenom drabbar dagligen andra mammor vars barn berättar om övergrepp.  Den maktlöshet Hanna känner över att hon inte kan skydda sitt barn är outhärdlig men efter åratals kamp segrar barnet. Men det är en mardröms resa genom myndighetsdjungeln och rättsväsendet där INGEN förutom Hanna står på barnets sida. Istället för att hjälpa pojken och Hanna motarbetas de båda på ett osannolikt sätt.

Tyvärr kära vänner. Så här ser det ut även idag. Senaste åren har oräkneliga misstänkta och presumtiva förövare fått vårdnaden om sina offer därför att mamman inte förmått tvinga barnen till umgänge med en person barnen säger förgriper sig på dom. Socialtjänst och domstolar lyssnar mer på den misstänkte förövaren än barnet och för att straffa barnet ytterligare för att denne inte vill träffa sin pappa så tilldömer man pappan och den misstänkte vårdnaden. Varför? Jo, för att barn har ”rätt” till sina båda föräldrar och pappan är den som säkrast kommer tillgodose barnet det behovet. Det vittnar barn efter barn om men inget händer……..Vem står till svars när barnen växer upp förstörda av sin förövare?  Den här boken borde alla som kommer i kontakt med sexuellt utsatta barn läsa. Även föräldrar till utsatta barn så ni vet vad ni har att vänta i form av ”stöd”. För det kommer som en chock för alla drabbade då de flesta fortfarande är övertygade om att det finns något som heter rättvisa och rättssäkerhet för barn. I Sverige. Men så är det alltså inte. Om man vill veta mer om hur det kan komma sig att förövare får vårdnaden om sina offer i dagens Sverige så vet vi att orsaken heter PAS. Förövarna anlitar så kallade sakkunnig vittnen för ca 50 000 kr som gör en ”utredning” på distans utan att ens träffat vare sig barn eller mamma. Utredningarna är slarviga och osakliga och att dessa ursäkter till människor överhuvudtaget får vistas i domstolar vid vårdnadsmål är en stor skam då syftet endast är att svartmåla mammorna och få dom att framstå som galna, psyksjuka och värst av allt: som skyldiga till att ha hjärntvättat sina barn.

En oskyldig pappa behöver bara hävda sin oskuld. Han har ingen anledning att hitta på orsaker till att barnet berättar om övergrepp. Har det inte skett några så har det inte. Men när barnet framhärdar så beror det s j ä l v k l a r t inte på grund av hjärntvätt. PAS är allmänt kallat som familjepedofilens dröm. Hamnar ni i ett läge där den misstänkte säger att barnet är hjärntvättat. Ta omedelbart kontakt med en expert i de här PAS frågorna och som står på barnets sida. Det håller på att växa upp en stark motrörelse till dessa krafter och vi har bara sett början ännu. Dessa ska stoppas från att få tillträde till domstolar då de bidrar till att pedofiler får vårdnaden om sina offer och det är en skam utan dess like! Vi på Suspicio engagerar oss inte i enskilda fall men får kännedom om de fall där de här figurerna agerar. Vi har kontakt med personer som har stor PAS kunskap och behöver du hjälp kan vi kanske förmedla kontakt om du är seriös i din önskan.

*****

Den tusende gången av Ulrika Olsson och Anna Lytsy. Red KIM: Det har sitt pris att publicera sanningen om sexuella övergrepp. Det sveper fram en våg av mer eller mindre suspekta personer som ingår (antingen medvetet eller omedvetet) i sammanhang som bl.a har till syfte att smutskasta, förtala och ljuga om offren för sexuella övergrepp. Det ligger i dessa personers intresse att den här typen av litteratur inte publiceras. Varför? Dylika publiceringar är till skada för förövarna, dessa får även allmänheten att öppna ögonen och inse dels hur vanligt övergrepp är men även ges en rad kunskap i bl.a förövarnas tillvägagångssätt. Ulrika Olsson och Anna Lytsy är inga undantag. En frilansjournalist vid namn Annik Eriksson har skrivit nedsättande om Ulrikas böcker och påstår i en artikel att böckerna inte är sanna. Detta trots att Ulrikas pappa är dömd i två gånger.

Vi ska inte skriva mer om de krafter som agerar bakom Annika Frisk eller köper hennes tjänster. Hon har nu satt Ulrika och Annas böcker under lupp. Lycka till Annika, du men du borde skämmas som fortsätter kränka ett vuxet barn som levt i en mardröm du inte ens kan föreställa dig. Vad driver dig? Är du  med i en sekt? Får du alltför bra betalt för att tacka nej? Men framförallt Annika: sover du gott om nätterna? Här är länk till PO:s kritik mot Annika Frisks artikel. Skrivet av KIM 22 dec 2010. Och här ett kort sammandrag om Ulrika och Annas utmärkta bok:

Från att hon var en liten flicka till tidiga tonår utsattes Ulrika Olson för sexuella övergrepp av sin far. Han dömdes till fyra och ett halvt års fängelse sedan Ulrika polisanmält honom vid tjugo års ålder. Efter det sista övergreppet förträngde Ulrika allt som hänt under många år, men levde mycket självdestruktivt och missbrukade droger, alkohol, mat och pengar. Men framför allt sex. Ulrika Olson lever idag med sambo och barn och har brutit den onda cirkeln av missbruk. Hon har gjort en lång resa genom minnen och känslor. Den tusende gången är den skakande berättelsen om de övergrepp hon utsattes för, om polisutredning och rättegång, om ångest, fysiska men och missbruk. Men framför allt om hur ett offer själv blir förövare tills hon slutligen bestämmer sig för att bryta den onda cirkeln. Detta är hennes egen historia som är fruktansvärd, men samtidigt skrämmande allmängiltig. Den tusende gången är Ulrika Olsons berättelse, tolkad och nedskriven av frilansjournalisten och författaren Anna Lytsy.

*****

Ulrikas sista strid av Anna Lytsy, Ulrika Olson

Uppföljaren till Den tusende gången
Den tusende gången – den starka och självutlämnande berättelsen om de sexuella övergrepp Ulrika utsattes för av sin far – blev en stor försäljningssuccé. Ulrikas sista strid är den fortsatta historien om Ulrikas hårda med lyckosamma kamp för att skapa sig ett gott liv. I boken berättar hon om hur hon möter Lukas, sin stora kärlek, och om alla de nästan övermäktiga svårigheter de tar sig igenom tillsammans på vägen mot ett fungerande familjeliv.

*****

Under skalet av Linea Lilja:En berättelse om hur man lyckas överleva en uppväxt fylld av fasa. Fadern var hängiven medlem i en sektliknande grupp som ägnade sig åt riter efter bl. a. bibliska motiv. Riterna bestod av infantila lekar där man styckar och skändar lik, utövar nekrofili och kannibalism. Fadern var lägst i rang och tog igen sin underlägsenhet på dottern som fick ”trösta” honom.

Den här boken är speciell på många olika sätt. När Linea Liljas pappa låg på dödsbädden hade hon en rad samtal med honom om sin uppväxt. Dessa samtal spelade Linnea Lilja in på band. I samtalen erkänner pappan övergreppen han och andra utsatte Linnea för under barndomen. Dessa lågmälda samtal låg som grund för en radioteaterpjäs som spelades in och skulle sändas på radions P1.

Under skalet: av Linnéa Lilja i radiobearbetning av Erik Grundström. Pjäsen innehåller scener som kan verka stötande.  I rollerna: Thérèse Brunnander, Sten Ljunggren.
Regi: Magnus Berg.
En far. En dotter. Inga vittnen. En förstörd barndom.
När fadern ligger för döden, söker dottern upp honom för att ta reda på vad det egentligen är som han utsatt henne för. Pjäsen bygger på pseudonymen Linnéa Liljas egen uppgörelse med sin far. Den dokumentära tonen, de motbjudande avslöjandena och det blottlagda maktspelet om sanningen ger pjäsen, trots sin lågmäldhet, en oerhörd tyngd och sprängkraft.
(Repris 3/9 19.03, 9-10/9 01.00)

Men bara minuter innan den förannonserade sändningen gick radioteaterchefen Jasenko Selimovic in och sa att pjäsen blivit inställd. Helt utan förklaring. Än idag har inte lyssnarna fått någon vettig förklaring till censuren. Jasenko Selimovic menade att pjäsen inte var trovärdig. Men det är ingen trovärdig förklaring eftersom det de facto handlar om en ”pjäs” och ingen dokumentär. Här pekas heller inte ut någon då alla är anonyma. De flesta tror dock att Jasenko Selimovic blivit skrämd eller hotad för någon annan logisk förklaring finns det inte till att man första gången någonsin i P1:s historia censurerar en förannonserad radioteaterpjäs minuter innan sändning med motiveringen att den inte är trovärdig. Ja, det var ju en del höga herrar som ingick i den pedofilring Linnea Lilja blev våldtagen av under sin uppväxt.  Läs mer om detta här.

*****

 Pappas lilla prinsessa av Lilian Norlund. Tv-klipp här.

Lillian Norlund har utsatts för incest och sexuella övergrepp under hela sin uppväxt. Nu har upplevelserna blivit bok för att hjälpa andra barn i samma situation. Lillian Norlund var pappas lilla prinsessa och har aldrig haft nåt liv före allt det där hemska började hända. Redan som spädbarn blev hon utsatt för sexuella övergrepp av sin pappa. Nu har hon, med hjälp av väninnan Margita Tjärnlund på Vuxenskolan i Burträsk, fäst upplevelserna på papper. För att ge andra barn kraft och ork att resa sig./…/  Beställ boken här och läs samtidigt mer om det arbete  Lillian gör bland annat föreläsningar.  

Här är en artikel om Lillian: När hon var sju år tog pappan hennes oskuld. Därefter sålde han dottern till andra män på färjor mellan Sverige och Danmark. Lillian Norlund utsattes för sexuella övergrepp under hela sin uppväxt. I dag är hon 38 och har fäst upplevelserna på papper i boken Pappas lilla prinsessa. – Jag vill hjälpa barn i samma situation – och förmedla hopp, säger hon. Lillian Norlund var bara ett spädbarn när hennes egen far förgrep sig på henne första gången. Det har han själv erkänt när han i början av 1990-talet ­dömdes till sex års fängelse för incest på Lillian och hennes tre systrar. Fallet blev mycket uppmärksammat då men Lillian tycker att frågor om incest och sexuella övergrepp behöver belysas ytterligare.– Det är fortfarande tabubelagt, undangömt och nedtystat. Därför är min bok viktig och därför reser jag land och rike runt och föreläser om sexuella övergrepp och kvinnomisshandel, berättar hon under sitt besök på Högskolan Väst i Trollhättan.  

Öppet och frispråkigt delger hon åhörarna sin egen historia. Hur hon redan som 4-åring slog larm till sin mor genom att tala om ”hur ont pappa gjorde henne i stjärten”. – Resultatet av det blev att min far hotade mig med att mamma och mina syskon skulle försvinna om jag pratade mer om ”det där”. Jag blev skräckslagen och tyst. Drogad. Under sju års tid, från två år upp till nio års ålder, tvingades Lillian regelbundet bada med sin far. I själva verket handlade det om att hon med huvudet nedtryckt under vattnet tvingades ge honom oralsex. Proceduren var alltid densamma – först när hon började flämta efter luft drog han upp henne till ytan. Och uttalade ”visst var pappa snäll nu mot sin lilla flicka?”. Läs hela artikeln här..

*****

 Bevis av Christian Diesen, Annika Lagerqvist Veloz Roca, Johanna Bj?an De allra flesta brottsutredningar om sexuella övergrepp mot barn läggs ned. Det går inte att bedöma om något övergrepp har skett. Eller också går det inte att bevisa vad som skett och hur… I brottmålsprocessen torde sexuella övergrepp mot barn vara den svåraste måltypen av alla. Det är därför på sin plats att dessa problematiska ärenden blir föremål för en antologi i serien Bevis./…/

*****

Övergrepp mot kvinnor och barn  av Christian Diesen. Beskrivning: Övergrepp mot kvinnor och barn – den rättsliga hanteringen är baserad på en studie genomförd under åren 2005-2008, där forskare inom området gått igenom närmare 10 000 förundersökningar och 1 200 domar rörande våldtäkter, sexuella övergrepp mot barn, barnmisshandel och  kvinnomisshandel inom relation samt barnpornografibrott. Bokens författare har dessutom deltagit i en EU-studie om våldtäktsbrottet i Europa och inventerat sexualbrott utomlands med svenska offer eller förövare.

*****

Skydda ditt barn på internet! Om ni inte skaffat den här boken ännu så gör det. Nu! Den är ovärderlig  och ger enorm kunskap och värdefulla tips till föräldrar som har barn som surfar på nätet. Borde vara obligatorisk läsning för alla föräldrar. Så här står det på adlibris om den:

En angelägen bok för alla som har kontakt med barn och ungdomar. En bok för lärare, fritidspersonal – alla som har någon som helst kontakt med barn men främst för föräldrar. Hur kommer det sig att så många föräldrar kan ägna stor del av sin fritid till att stå vid fotbollsplanen när barnen spelar, skjutsa till kör, simning, balett och se på när barnen rider, men när det kommer till datorer och surfning på Internet får barnen klara sig själva? Och ändå är det ju där de stora riskerna finns – mobbing, ”fula gubbar” – Vad ska man göra då? Dra ut sladden? Hindra barnen från att surfa? Nej, det leder bara till att de surfar någon annanstans, i smyg. Istället gäller det att lära sig så mycket som möjligt om Internet, intressera sig för vad barnen gör, vara närvarande medan barnen surfar eller chattar. Den här boken innehåller massor av viktig information om Internet och dessutom ett förord skrivet av drottning Silvia samt intervjuer med eller texter av ungdomar som upplevt mobbing på Internet, barnpsykolog, högstadielärare, representant för polisen och många fler. 

Dag Öhrlund, journalist, och Per Hellqvist, en av Nordens ledande IT-säkerhets­specialister, har tillsammans skrivit en lättläst och engagerande bok som alla borde ta del av, både barn och vuxna. Beställ boken här om du ännu inte läst den, kostar 97 kr inbunden.

Vi på suspicio tackar både Dag Öhrlund och Per Hellqvist som engagerat sig för barns säkerhet på nätet och tog sig tid att skriva den här värdefulla boken. Hoppas få läsa mer av er.

*****

Makten, männen, mörkläggningen. Historien om bordellhärvan 1976. Av Deanne Rauscher och Janne Mattsson. Utgiven på Vertigo förlag 2004.

Förord

”I regeringskanslets arkiv ligger ett förslag till reform av sexbrottslagstiftningen från 1976: 

- Sänk åldersgränsen för sexuellt umgänge med barn från 15 till 14 år – För barn i vuxen vård ska åldersgränsen för sexuellt umgänge med vårdnadshavare vara 18 år (som tidigare). Men för annan beroendeställning än vård (lärare etc) ska åldersgränsen sänkas till 14 år. – Begreppet ”grovt koppleri” tas bort. Eventuellt kan det vara aktuellt för hallickar som håller flickstall. – Incestbegreppet slopas helt och hållet. Alltså ska sexuella förbindelser mellan familjemedlemmar inte längre vara straffbara. – För sexuellt inriktade beröringar, som inte kan anses vara sexuellt umgänge föreslås åldersgränsen 10 år mot nuvarande 15 år. -Våldtäktsbegreppet ska behållas men reserveras för de fall då gärningsmannen visat synnerlig hänsynslöshet eller råhet. – De ”vanligaste” sexuella övergreppen ska betecknas ”sexuellt tvång” och få en betydligt lindrigare straffskala. äOrden tukt, otukt och sedlighet tas bort ur lagtexten. -All särbehandling av homosexuella tas bort. Förslag från justitiedepartementet 1976. 

Tillsammans med förslaget fanns ett brev från en upprörd kvinna daterat den 15 maj 1976: 

Är dessa förslag verkligen sanna? Hur kan en vettig människa lägga fram sådana saker? Hur kan ni, herr Geijer, som är en äldre man tänka på sådant? Har ni inga barn eller barnbarn som kan råka illa ut? Det har jag. Nej herr Geijer , nu har ni gjort bort er. det är inte nog med att ni vill ha bort fängelserna. Hur ska det bli i Sverige om edra förslag går igenom? Jag har varit socialdemokrat sedan jag fick rösträtt. Men nu är det slut. Alla medlemmar i vårt hem är mot Geijer. Håll fingrarna borta från barnen. Det är min största önskan.

Här är länk till tingsrättsdomen mot bordellmamman Doris Hopp: http://www.scribd.com/doc/24375666/Tingsrattens-dom-mot-Doris-Hopp. Länk till JK:s utredning om Geijeraffären: http://www.scribd.com/doc/24523298/Justitekanslerns-utredning-i-Geijeraffaren Här har vi kopierat in en sammanfattning från Flashback där det finns en tidsaxel, namn och andra intressanta omständigheter redogjorda: https://suspicio.wordpress.com/skammes/

*****

Sexhealern : lögner, svek och brott i andlighetens namn. av Mia Ottosson

DEN SKAKANDE BERÄTTELSEN OM DET UPPMÄRKSAMMADE RÄTTSFALLET.När Mia Ottosson blir kär och gifter sig med den ansedde healern och mediet, en man internationellt känd i andliga och spiritualistiska kretsar, tror hon att hon funnit sitt livs kärlek, en andlig lärare och själsfrände. Istället blir förhållandet en mardröm av fysisk och psykisk terror, och efter flera års äktenskap upptäcker Mia en mörk hemlighet hon aldrig kunnat föreställa sig.
Detta är hennes gripande, självutlämnande berättelse om åren med mannen som i pressen kom att kallas ”Sexhealern” och som år 2006 dömdes till fem års fängelse för att ha förgripit sig på sina klienter. Det är historien om en kvinna som sökte kärlek och en andlig dimension i tillvaron, men fann en skrupelfri bedragare, som grovt utnyttjade hennes och många andras sårbarhet och längtan.  Mot alla odds kom Mia ut på andra sidan starkare, med ökad självinsikt och kunskap. Genom att dela med sig av sin historia hoppas hon kunna inge fler kvinnor mod att anmäla sexuella övergrepp och inspirera andliga sökare att också vara kritiska och använda sitt sunda förnuft.


*****

Manipulering pågår : avslöjande erfarenheter från tidigare sektmedlemmar

Varför går man med i en sekt? Är det någon särskild typ av människor som gör det sökare, osäkra eller lättledda? I den här boken berättar 16 före detta medlemmar i olika rörelser om sina upplevelser. Och boken ger åtminstone ett entydigt svar. Genom författarnas berättelser löper MANIPULATION som en röd tråd.
Man väljer inte att gå med i en sekt! Författarna gjorde det inte. I varje fall väljer man inte frivilligt sekter av det slag som beskrivs i boken. En del av författarna attraherades av ett lockande erbjudande, andra grep tag i ett halmstrå i en livssituation då de var sårbara och behövde extra kraft och stöd.  Ingen av författarna skulle under sin tid i sekten drömma om att erkänna  att de inte frivilligt valt medlemskapet,  att någon annan bestämde över dem,  att de var manipulerade och kontrollerade,  att de mådde dåligt i sekten.  Många sektmedlemmar utnyttjas, trakasseras och kränks, de får ångest, mardrömmar och självmordstankar. Det är svårt att få kunskap om hur sektmedlemmar egentligen mår medan de är med i sekten. Liksom barn som utsätts för incest, förnekar sektmedlemmarna verkligheten för att kunna överleva. 

*****

 Sektbarn : ett reportage om de utvalda för paradiset av Charlotte Essén

 Lisa, Maja, Agnes, Leo, Cecilia, Sandra, Christoffer, Jennifer… Läs berättelserna om barndomen i olika sekter – Knutby Filadelfia, Jehovas vittnen, Finlands förebedjare, Hare Krishna och Familjen. Alla väldigt olika rörelser, men med en likartad syn på barn. Intervjuavsnitten avslutas med en faktadel om respektive sekt. Här berättar också personer med kunskap från sekter, religiös fundamentalism och extrema grupper om sina erfarenheter, liksom representanter för polis, rättsväsende, psykiatri, stödverksamheter samt svenska och norska Rädda barnen. I teoriavsnitten görs en grundlig genomgång av forskning, svenska och internationella utredningar, jämförelse mellan sekter i relation till Barnkonventionen och BBiC – Barns behovs i centrum. Här beskrivs dessutom flera uppmärksammade internationella sekthändelser med ett barnperspektiv, där barnen ofta har glömts bort i rapporteringen och av samhället

*****

Silverfisken av Sofia Rapp Johansson

I en rea-trea nånstans i Sverige bor lillfia. När hon fyller år bjuds dagiskompisarna plus mammas och pappas polare, fast det är visst bara polarna som kommer. Med dunken framtrollad kan vad som helst hända. Fialiten får en kniv i present som hon gömmer under badkaret. Ibland tar hon fram den för att lätta på trycket. Och när dagisfröknarna ställer jobbiga frågor berättar hon ingenting. Inte heller när läkarna på sjukhuset eller Soc-tanterna frågar. Inte om pappa, inte om hans polare, ingenting om det som händer i rea-trean någonstans i en stad precis som alla andra i Sverige.  Silverfisken är en lyrisk monolog om att överleva i en miljö, det egna hemmet, där det som borde vara ens trygghet är ens värsta fiende. Med ett halsbrytande och lika delar rått som komiskt språk fångar Rapp Johansson det lilla barnets skakande upplevelser av en obegriplig värld

*****

Tills skulderbladen blivit vingar av Sofia Rapp Johansson

När Fija är sex år kommer soc och plockar med sig henne och de tre småsyskonen. In i bilen tränger sig också Knuff, hon finns alltid med, åtminstone i Fijas värld. Barnen slussas mellan olika fosterhem och varje ny plats innebär ett nytt helvete. Med Knuff är Fija modig, hon svär och gör hyss, allt för att få komma hem till mamma igen. Fast bestraffningarna kan Knuff inte skydda Fija ifrån. Då växer vingarna ut på Fijas rygg, då betraktar hon som en fågel högt uppifrån händer som pillar, slår och låser in henne i mörka rum.  Soc-farbröderna gör inte livet lättare för Fija och syskonen, av alla helveten föredrar de ändå hemmet. För trots att mamman alltid sviker kan Fija inte sluta hoppas att hon en dag ska komma och rädda dem. Hur ska man kunna sluta älska sin mamma? Länk till provkapitel på Bokus:
http://www.bokus.com/newsletters/Pdf/9789100122645.pdf

*****

När ingen annan ser av Duncan Fairhurst

En sann berättelse om en ung pojke som blev sviken av den person han älskade allra mest – sin far. Från det att Duncan var fyra år blev han utnyttjad av sin pappa. En fruktansvärd hemlighet som han bar på sina små axlar. Uppvuxen i ett hem där sjuka ritualer var en del av vardagen, blev Duncan manipulerad, retad och sexuellt utnyttjad av sin egen far.  Övergreppen pågick i tio års tid och satte djupa sår i den unga själen. Sår som ledde Duncan in i missbruk och kriminalitet. När han en dag som vuxen ser sin pappa hand i hand med en liten pojke bestämmer han sig. Det handlade inte längre bara om honom, andra tvingades uthärda samma sak. Han anmäler sin far för sexuellt utnyttjande av barn. Det här är hans skakande berättelse om hur han tog tillbaka makten över sitt liv.

*****

Faller fritt som i en dröm av Leif GW Persson

/…/I sin bok Mellan sommarens längtan och vinterns köld ger Leif GW Persson en egen lösning på gåtan om vem som mördade Olof Palme: en chef på Säpo/…/ Bokus: 15 augusti 2007 och måttet är rågat för Lars Martin Johansson, chef för rikskriminalen. Han tänker klara upp Palme-mordet. Tidpunkten för preskription ligger inte alltför långt bort, och hans egen pensionering kryper närmare. Vad vore bättre än att kröna karriären med en lösning av detta fall? I hemlighet samlar han de vassaste medarbetarna, förnekar i media att en ny utredning inletts och tillsammans börjar de med fräscha ögon gå igenom det enormt omfattande utredningsmaterialet. Christer Pettersson är inte Palme-mördaren. Det slår man fast snabbt.  Ett nytt överraskande spår växer istället fram, sakta men säkert. Men om spåret är det rätta — går sanningen att offentliggöra?
Faller fritt som i en dröm är den avslutande delen i trilogin som inleddes med de enorma framgångarna Mellan sommarens längtan och vinterns köld och En annan tid, ett annat liv.

*****

Det du inte såg av Patrik Sjöberg och Markus Lutteman (2011)

I  media artiklar har det framkommit att Patrik berättar om dom grova sexuella övergrepp hans tränare och styvfar utsatte honom för. Klicka på boken för att komma till Bokus.

Följ Patrik Sjöbergs fantastiska engagemang för barn inom idrottsrörelsen, bland annat genom hans intressanta blogg: http://www.patriksjoberg.com/

*****

Spionen på FRA av Anders Jallai.

Rescension: Jag hoppar av. Du och SSI är ansvariga! Jag vet det”, säger Anton Modin, dykare och före detta flygofficer, till chefen för Sektionen för särskild inhämtning och slänger sin skriftliga uppsägning på bordet. Han har just mist sin hustru och sina två barn vid Estonias förlisning och han ger militära SSI skulden för katastrofen.
Fjorton år senare får Anton Modin ledtrådar till en väl bevarad hemlighet. Den svenska marinen har på 80-talet sänkt en sovjetisk ubåt i Stockholms skärgård. Han bestämmer sig för att söka reda på den. I och med det riskerar han inte bara rikets säkerhet utan blir också lovligt byte för svensk, rysk och amerikansk säkerhetstjänst.

Anton Modin lierar sig med säkerhetspolisens hemligaste enhet och ett gerillakrig bryter ut mellan Säpo och militärens SSI mitt i den idylliska norra Stockholms skärgård under jakten på den sovjetiska miniubåten. Anton Modin söker sanning och upprättelse men också hämnd för den familj han så tragiskt förlorade.
Spionen på FRA är en djupt initierad spänningsroman om ubåtskränkningar och spioner inom FRA och underrättelsetjänsten. Den bygger på egna erfarenheter och åratal av arkivforskning och samtal med personer som varit verksamma inom underrättelseväsendet eller på annat sätt haft inblick i de händelser som boken anspelar på. ANDERS JALLAI är dykare och före detta stridspilot. Han fann den sovjetiska ubåten S7 på svenskt vatten 1998 och det försvunna Catalinaplanet 2003. För bedriften att finna DC-3:an belönades han med guldmedalj av Hans Majestät Konungen. Spionen på FRA är hans första roman.

”Spännande hela vägen”
Cecilia Isberg, Kristianstadsbladet

Jallais hemsida, länk

Anders Jallais nya bok: Landsförrädaren har en egen sajt, länk

*****


Där ingenting kan ses, en familjeberättelse av Anna-Karin Granberg.

Anna-Karin Granberg utsattes för en smutskastnings och förtalskampanj när hennes bok publicerades. Det är sedan länge känt att sånt här är mer en regel än ett undantag när någon vågar öppna sig och berätta om våldtäkter och sexuella övergrepp de utsatts för i barndomen. Läs vad Anna-Karin Granberg själv berättar om vad som hände och hur det påverkade henne:  http://blogg.digenia.se/2008/01/13/bokslut-i/ och här: http://blogg.digenia.se/2008/01/13/bokslut-ii/

*****

Vi råder alla att berätta. Vi anser att tystnaden är förövarnas bästa vän och det är dags att bryta den. Skulden och skammen som offren ofta bär på är inte deras. Den tillhör deras förövare….

*****

Jag älskar den pojken, Bosse Löthén

Bokus: 1976. Bosse Löthén är 12 år. Hemma är det tufft. I skolan är han en udda fågel, glåpord och slagsmål är hans vardag. En dag lär han känna en man, nästan dubbelt så gammal som Bosse, som har i princip alla punkplattor som finns. Han gör Bosse till trummis i ett av Sveriges första punkband och plötsligt kan drömmen om ett liv som rockstjärna bli sann! Vad ingen förstår är vilket pris Bosse får betala till sin vän.  Jag älskar den pojken är en gripande vittnesbörd om en utsatt pojkes försök att kryssa sig genom en tillvaro av alkoholism, mobbing och sexuella övergrepp. Det är också berättelsen om när punken kom till Stockholm, om drömmar och om modet att skita i konventionerna. Bosse Löthén är musiker, låtskrivare, barnboksförfattare och var under många år radiopratare i P3 (Sveriges bästa enligt Steffo Törnqvist)

DN artikel 7 oktober 2010: Bosse Löthén är mest känd som radio­journalist. I sin nya bok ”Jag älskar den pojken” skildrar han sin uppväxt med en alkoholiserad far, sexuella övergrepp från en vän och sin kärlek till punken.      I mitten av 1970-talet gjorde punken entré. Bosse Löthén, en gräns­sökande och musikintresserad 12-åring, drogs till den nya uttrycksfulla ungdomskulturen. I skolan där han gick härskade raggarkillarna. Bosse blev deras villebråd och fick gång på gång näsan avslagen. Hemma regerade den despotiske och alkoholiserade pappan [...]        

*****

Jag längtar någonstans … men jag vet inte vart av Helena Berggren

         Varje år drabbas tiotusentals personer i Sverige av brott där förövaren är en anhörig eller nära bekant. Det handlar om såväl fysisk- och psykisk misshandel som sexuellt våld och ekonomiska brott. Ofta förekommer alla sorter i destruktiva förhållanden; dock med varierande grad och inte alltid samtidigt.

Brott i nära relation känner inga gränser utan förekommer i alla former av relationer. För den drabbade är slagen lika hårda oavsett vem som utdelat dem. Kränkande ord ger samma stukade själ oavsett vem som uttalat orden. Det är ingen skillnad om brottet sker i en samkönad relation eller om gärningspersonen är en man och den drabbade en kvinna eller tvärtom.   Den här boken fokuserar dock på mäns våld mot kvinnor och till vissa delar på konsekvenserna för barnen. Det beror inte på att kvinnors våld mot män inte existerar eller är mindre allvarligt. Orsaken är snarare att mäns våld mot kvinnor är betydligt mer omfattande och vanligare. Många av de konkreta tips och råd i denna bok gäller dock självklart oavsett vem som är gärningsperson och vem som är drabbad.

Det finns många författare som tidigare har beskrivit konsekvenserna av att leva i en relation där det förekommer hot och våld. Dessa skildringar handlar ofta om de känslomässiga reaktionerna som uppstår i samband med brott. Den bok som du nu håller i din hand är mer av en praktisk handbok som innehåller konkreta tips och råd på sådant du bör tänka på om du lever i eller nyligen har lämnat ett destruktivt förhållande. Den är tänkt att hjälpa dig med hur du kan förbereda dig inför en separation, hur du kan agera efter separationen, vad du ska tänka på i samband med polisanmälan, vid kontakter med socialtjänsten, vid eventuella vårdnadstvister etc.

Boken vänder sig också till dig som inom ramen för ditt yrke eller engagemang möter brottsdrabbade. Syftet med detta är att öka förståelsen för vad den drabbade tvingas hantera i samband med en separation och/eller en polisanmälan etc., men också om de problem som ofta uppstår tiden därefter.   Handboken har skrivits av juristen och civilekonomen Helena Berggren som genom ett mångårigt engagemang har stor erfarenhet när det gäller frågor som rör brott i nära relation. Boken bygger delvis på Helenas egna erfarenheter, men också på erfarenheter från många andra kvinnor som har levt i våldsamma och destruktiva förhållanden.

Ur innehållet:
Att leva i en destruktiv relation
Att lämna relationen
Efter en separation
Vanliga reaktioner
Vad är brottsligt – en brottskatalog
Polisanmälan och förundersökning
Om brotten prövas i domstol
Barnens situation
Mötet med socialtjänsten
Vårdnadstvister
Till anhöriga
Teknik och andra hjälpmedel 

Här är länk till diskussion om boken på facebook.

Boken går även att köpa genom AB webshop.

Intervju med författaren Helena i NVP 21 september 2011:   

Hon vill hjälpa andra fly från hot och våld

 Mannen hotade och förföljde henne i över tio år. Nu har Helena Berggren  skrivit den handbok som hon själv hade behövt under den svåraste tiden. – Boken ska vara karta och kompass när livet är som värst, säger hon.   Det började med småsaker. Han klagade över att skorna stod i fel ordning i hallen och att maten smakade konstigt. Helena Berggren, som då bodde i Nacka, förstod inte vidden av vad som höll på att hända. De första åren stegrades isoleringen. Helena fick inget eget bankkort och mannen, som vid det här laget var pappa till deras gemensamma son, såg till att hon tappade kontakten med vänner. – Det var en successiv hjärntvätt. Jag är välutbildad och trodde att jag var stark och självständig, men jag bröts ned, berättar hon.

Hot och vårdnadstvister

När Helena sedan tog steget och flyttade från mannen, trodde hon att det jobbiga var över. Men det hade knappt börjat. Helena drogs in i en karusell av hot, polis­anmälningar, anklagelser, förföljelse, uppslitande vårdnadstvister och otaliga myndighetskontakter. I dag bor hon med sin son på hemlig ort. Det har gått 14 år sedan hon första gången träffade sonens pappa, och tio år sedan separationen. Först nu verkar förföljelsen ha upphört. [...]
Läs hela intervjun här

Tillägg 27 februari 2012. Helena Berggren intervjuades i ett längre reportage i SVTs ”Fråga doktorn” angående sina tidigare erfarenheter och sin bok:

Del 7 av 19. Nio av tio kvinnor som blir misshandlade i Sverige, blir slagna av en man de har eller har haft en relation med. Vi möter Helena Berggren som skrivit en självhjälpsbok för kvinnor som far illa. I Uppsala finns Kvinnofridslinjen som är öppen dygnet runt, året runt för kvinnor som behöver hjälp och stöd. Efter 150 mil till fots genom öknen, en resa mot alla odds, upptäckte journalisten Anna Sköld och ekonomen Harald von Koch att de funnit det största av allt, kärleken till varandra. Och husdoktorn Gunilla Hasselgren tar upp tittarfrågor om bl.a. sned penis, hjärta i otakt och kroppsklåda. Programledare: Suzanne Axell.
* Från SVT1 tidigare i dag. Även i SVT1 senare i natt, SVT1 28/2 och SVT1 3/3

*****


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 50 andra följare

%d bloggers like this: